training eu starters

— woensdag 30 september 2020, 15:36 | 0 reacties, praat mee

Bezuinigingen bij NU.nl: budget van 7 naar 6 miljoen

© ANP XTRA / Lex van Lieshout

NU.nl moet met ingang van het nieuwe jaar stevig snijden in de kosten. Het budget van de nieuwssite (voor redactie en overige zaken) gaat van 7 miljoen euro terug naar 6 miljoen euro. Daarnaast moet NU.nl ook mee gaan betalen aan het nieuwe contract dat uitgeverij DPG Media onlangs met het ANP sloot. Laatste wijziging: 1 oktober 2020, 11:19

Het aantal fte bij de nieuwssite gaat als gevolg van de bezuinigingen terug van 100 naar 85. NU.nl stopt daarnaast ook met het inhuren van freelancers via een payroll-constructie. Voor de zeker 46 freelancers die nu via zo’n constructie werken, komen 15 contractbanen terug. Daarnaast legt NU.nl geld opzij om drie nieuwe, ervaren verslaggevers aan te nemen.

‘Rendement te laag’
Dat blijkt uit notulen van een bijeenkomst van de redactieraad. Daarin staat dat NU.nl ook gaat stoppen met de vorig jaar gelanceerde jongerensite NUjunior en dat de stekker uit de NUsport-app gaat.

De reden van de bezuinigingen is dat uitgeverij DPG Media, dat eind vorig jaar uitgeverij Sanoma (waar NU.nl onderdeel van was) overnam, vindt dat het rendement in verhouding te laag is. “Daarnaast speelt mee dat we nu moeten meebetalen aan ANP en we ervaren verslaggevers willen aantrekken”, aldus de notulen. “Uiteindelijk betekende dat dat we 1,5 miljoen bezuinigen, waarvan een half miljoen in de verslaggevers en ANP wordt gestopt.”

FTE vaste dienst omhoog
Op het moment van schrijven heeft de redactie van NU.nl ongeveer 60 fte in vaste dienst. Omdat er een aantal contractbanen in de plaats van de payrollers komen, gaat dat aantal naar “70 of 71 fte vaste bezetting”. “We weten alleen nog niet op welke redacties die contracten zullen komen.” Naast payrollers kunnen ook mensen van buitenaf op die vacatures reageren.

In de notulen valt tussen de regels te lezen dat NU.nl ook blijft werken met freelancers die los factureren. Payrollers die lange tijd op de redactie van NU.nl hebben gewerkt, mogen echter niet zomaar als facturerende freelancers aan de slag. Volgens de nieuwssite zou dat gezien kunnen worden als fictief dienstverband. Payrollers mogen na zes maanden en één dag terugkeren als facturerende freelancer, al wordt hun plek niet vrijgehouden.

Geleidelijk afscheid payrollers
Wanneer NU.nl afscheid neemt van payrollers die geen contract aangeboden krijgen, hangt volgens de notulen af van de inhoud van individuele contracten. Er zal niet één datum komen waarop alle payrollers die geen contract krijgen zullen vertrekken, aldus de notulen. Dat zal geleidelijk gaan.

De notulen vervolgen: “Sommige contracten zijn bij wijze van spreken op elk moment op te zeggen. Voor sommigen, die al langer dan anderhalf jaar werken via payroll, geldt dat we moeten kijken naar het gemiddelde aantal gewerkte uren en daar naar moeten bieden.” Bij contracten met een langere looptijd en die bijvoorbeeld tot volgend jaar april lopen, worden de gesloten contracten gerespecteerd.

‘Investeren in de kern’
In de notulen wordt benadrukt dat NU.nl in principe vanaf januari gaat werken met het budget van 6 miljoen euro. “We gaan minder geld uitgeven”, aldus hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman desgevraagd. “Maar dat is vooral omdat we met een paar zaken gaan stoppen en ANP weer gaan gebruiken.”

Hoekman benadrukt dat NU.nl gaat investeren in de kern van NU.nl, “onder andere door ervaren verslaggevers aan te trekken en ons aanbod uit te breiden met meer regionaal nieuws en service journalistiek. We stoppen met een aantal activiteiten zodat we ons kunnen focussen op die kern: de snelste zijn, en de beste in het uitleggen van nieuws.”

Hoekman stelt dat de vaste bezetting daarom met 10 fte wordt uitgebreid. “DPG Media werkt niet met tussenstations als payroll-bedrijven, iets dat onder kritiek ligt van politiek en vakbonden.”

Bekijk meer van

NU.nl DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.