DPG Media trekt tarieven freelancers afdeling servicejournalistiek gelijk

De nieuw opgerichte redactie servicejournalistiek van DPG Media pakt nadelig uit voor een aantal freelance journalisten die al service-gerichte artikelen schreven voor NU.nl. Omdat DPG Media alle tarieven voor freelancers van de nieuwe redactie gelijktrekt, gaan zij er financieel op achteruit.
Dat melden meerdere freelancers aan Villamedia. In sommige gevallen leveren ze per productie meer dan een kwart in op hun tarief. De nieuwe redactie servicejournalistiek, die sinds 1 januari operationeel is, betaalt freelancers het standaard woordtarief dat ook voor de landelijke katernen van het Algemeen Dagblad geldt: zo’n 27 cent per woord.
De redactie servicejournalistiek produceert verhalen voor onder andere het Algemeen Dagblad, de diverse regiotitels en NU.nl. Verhalen worden gemaakt door zowel journalisten in loondienst als freelancers. De redactie levert artikelen in acht domeinen: auto, geld, gezin, gezond, tech, koken&eten en werk en wonen. Verhalen kunnen in meerdere DPG Media-titels verschijnen.
“Omdat we nu vanuit één redactie verhalen maken en publiceren is het nodig om de betaling gelijk te trekken”, verklaart Marleen Luijt, managing editor servicejournalistiek bij DPG Media. “NU.nl betaalde op artikelbasis, DPG Media per woord. De artikeltarieven voor freelancers die voor NU.nl werkten, bleken onderling nogal te verschillen. Dat was extra reden om de tarieven gelijk te trekken naar het binnen DPG Media geldende niveau.”
Freelancers zijn de afgelopen weken ingelicht over het woordtarief, dat per 1 maart ingaat. Luijt verwacht dat freelancers die eerder voor NU.nl verhalen maakten op basis van een artikelprijs in de praktijk weinig verschil zullen merken. “Omdat de artikelen van de redactie servicejournalistiek over het algemeen wat langer zijn dat NU.nl gewend was, verwachten we geen of nauwelijks nadelige effecten voor de betrokken freelancers.”
Praat mee
2 reacties
Fred van der Molen, 8 februari 2021, 13:17
Al zo’n twintig jaar bewegen de tarieven voor freelancers in de journalistiek zich in een negatieve glijvlucht. Deze ontwikkeling sluit aan bij de vele andere bedrijfstakken waar tarieven voor zzp-ers structureel achterblijven bij de lonen. Hier had ik bijvoorbeeld onlangs mee te maken: Sijthoff heeft bijvoorbeeld een jaar geleden het tijdschrift iBestuur overgenomen. Sindsdien ontwikkelt zich een helaas voorspelbaar scenario, waarbij - ondanks toezeggingen bij de overname - verlaging van de freelance-tarieven een kwestie van tijd bleek.
Daarvoor heb ik twee argumenten gehoord: 1.de tarieven worden meer in lijn gebracht bij die van andere tijdschriften van het concern. En 2: de omzet van het concern heeft te lijden onder de pandemie.
Bij tariefvergelijkingen zijn er altijd twee constanten: als dat gaat om salarisvergelijking in de directie (Hays) leidt dat altijd tot bijstelling naar boven. En als het gaat om tarieven aan de onderkant of van de flexibele schil leidt vergelijking steevast tot tariefsverlaging. Zo ook nu.
Het tweede argument: de pandemie. Die zal ongetwijfeld repercussies hebben voor de omzet. Maar het zou de uitgever sieren als hij juist in deze tijden zijn freelancers door de crisis helpt. Dat is maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dit lijkt me bij uitstek een passende opstelling voor een onderneming die - in het bijzonder bij iBestuur - nauw samenwerkt met de overheid. Niet dus.
Fred van der Molen, 8 februari 2021, 13:19
Oh ja: tariefsverlaging met 20 procent voor alle freelancers ....