— donderdag 17 september 2020, 16:06 | 1 reactie, praat mee

DPG Media sluit nieuw driejarig contract af met ANP

© Harold Versteeg / HH

UPDATE Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en DPG Media blijven ook de komende jaren samenwerken, hebben beide partijen besloten. DPG Media verlengt het contract met drie jaar. Het contract gaat gelden voor alle titels van DPG Media, ook voor de recent overgenomen Sanoma-titels. En dat betekent dat ook NU.nl weer terugkeert bij het ANP. Laatste wijziging: 18 september 2020, 10:46

“Het ANP is niet alleen een nieuwsproducent, het persbureau is ook nationaal erfgoed met een brede maatschappelijke betekenis. Zonder de grote uitgevers - en DPG is de grootste van allemaal - heeft een nationaal persbureau geen bestaansrecht,” aldus Martijn Bennis, algemeen directeur van ANP.

Het mag duidelijk zijn dat het persbureau blij is met de contractverlenging. Bennis gaf begin dit jaar in een rede ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het persbureau al aan dat er in Nederland nog maar vijf grote partijen zijn: DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL en Talpa. “Het afhaken van elk van hen is problematisch voor het ANP,” aldus Bennis. “Gelukkig zijn de relaties beter dan ooit en begrijpen alle uitgevers het nut van het persbureau; Het ANP realiseert een schaalvoordeel met white label nieuws (agenda, tekst en foto) waardoor je als uitgever fors kosten kunt besparen ten opzichte van het scenario dat je het allemaal zelf moet doen.”

DPG Media is de laatste in een rij klanten die de afgelopen tijd het contract verlengden. Alle klanten zijn bij het ANP gebleven, meldt de algemeen directeur. Zo werd recent nog het contract met NDC Mediagroep verlengd, waarvan deze week bekend is geworden dat het wordt overgenomen door het Vlaamse Mediahuis.

Ook DPG Media benadrukt het belang van het persbureau. Bart Verkade, zakelijk directeur DPG Media: “voor de veelzijdigheid van de Nederlandse media is het goed dat er een nationaal persbureau is. Wij hebben onze samenwerking daarom met een aantal jaar verlengd.”

De nieuwe overeenkomst geldt voor alle titels van DPG Media, meldt Verkade desgevraagd. Ook voor de recent overgenomen Sanoma-titels en dus ook voor nieuwssite NU.nl die sinds januari geen contract meer had met het ANP. Dat betekent wel dat er iets verandert, zegt Verkade in een toelichting. “De vaste bezetting van NU.nl zal hierdoor niet dalen, wel het aantal freelancers dat we nu nodig hebben om de huidige diensten te kunnen draaien. Het is sowieso het beleid van DPG Media om freelancers die vaste diensten op redacties maken vaker de kans te bieden om in vaste dienst te treden. Het ANP maakt het voor NU.nl mogelijk om juist te investeren in het aantrekken van ervaren nieuwsjagers.” 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 21 september 2020, 15:01

Hé Bart. Dat ik je nog mag tegenkomen na het Rotterdams Dagblad. Carrière gemaakt? Ik ben nog steeds lid van de NVJ!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.