— dinsdag 7 april 2020, 10:00 | 0 reacties, praat mee

‘Betalen per artikel is een extraatje voor Blendle Premium-abonnees’

Abonnees van Blendle Premium kunnen met ingang van vandaag weer online door kranten bladeren en losse artikelen kopen, bovenop hun abonnement. De vorige week door Villamedia gemelde terugkeer van de dienst is met ingang van 10 uur deze ochtend live. De functies zijn alleen beschikbaar voor Premium-abonnees. Laatste wijziging: 8 april 2020, 09:52

Blendle-ceo Alexander Klöpping noemt het terugbrengen van de functies een ‘no-brainer’. “Onze programmeurs werken tegelijkertijd aan verschillende functionaliteiten voor Premium. We hadden het bladeren door kranten en het kopen van losse artikelen sowieso al in de planning zitten”, aldus Klöpping. “De techniek werd van de grond af opnieuw opgebouwd, omdat de vorige versie ervan in de loop van de jaren flink was verouderd.”

Versneld teruggebracht vanwege corona
Volgens Klöpping heeft Blendle het bladeren door kranten en het aanschaffen van losse artikelen nu versneld teruggebracht, als gevolg van de coronacrisis. Binnen het bestaande Premium-model krijgen abonnees onbeperkte toegang tot tijdschriften (al is dat niet helemaal onbeperkt) en een selectie van artikelen uit de dagelijkse kranten. “Sinds de uitbraak van het virus zagen we het leesgedrag op ons platform toenemen en groeide de vraag om meer buiten hun bundel te kunnen lezen. Vanaf nu kan dat weer.”

Op de vraag of de teruggebrachte functies (die in juni vorig jaar werden geschrapt en op 1 januari van dit jaar definitief verdwenen) ook beschikbaar worden zonder Premium-abonnement is Klöppings antwoord helder. “Dat gaat niet gebeuren. Bladeren door kranten en betalen voor losse artikelen is puur en alleen een extraatje voor abonnees. We hebben dat voor niet-abonnees stopgezet omdat het niet genoeg opleverde om de programmeurs te betalen die het moesten onderhouden.”

Klöpping vervolgt: “Puur theoretisch zouden we het ook voor niet-abonnees terug kunnen brengen. Maar we gaan dat niet doen. We richten ons op waarde toevoegen voor onze Premium-abonnees.”

Oude tegoeden alsnog opmaken
Het aanschaffen van losse artikelen gaat in de teruggebrachte functionaliteit op een vergelijkbare manier als in het verleden. Premium-abonnees rekenen verhalen af met een digitaal tegoed (‘krantencredits’), die in bundels worden verkocht. 50 krantencredits kosten 2,50 euro en zijn goed voor vier tot tien artikelen. De uitgeverijen bepalen het aantal credits dat een artikel moet kosten.

Op sociale media leidde het nieuws over de terugkeer van de geschrapte functie vorige week tot boosheid van een deel van de oud-gebruikers. Bij het afschaffen van het betalen per artikel konden gebruikers hun al bij Blendle gekochte tegoeden met enige moeite teruggestort krijgen. Wie dat niet heeft laten doen kan zijn oude tegoeden volgens Klöpping nu alsnog opmaken. “Maar wel alleen in combinatie met Premium. Wie daar gebruik van wil maken, kan contact opnemen met onze support-afdeling.”

De terugkeer van de oude functies werd door verschillende media uitgelegd als een draai van Blendle. Dat zijn bedrijf met regelmaat van koers verandert hoort volgens Klöpping bij het DNA van zijn bedrijf. Dat die veranderende koers soms verwarring veroorzaakt begrijpt hij wel. “Premium is een optelsom van vragen van abonnees. Als zij ergens behoefte aan hebben bouwen we het en kijken we of het veel gebruikt wordt.”

Bekijk meer van

Blendle Alexander Klöpping

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.