— woensdag 15 januari 2020, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Blendle is de kluts kwijt

© Illustratie: Paul Ryding

Werkt het oorspronkelijke idee voor je startup niet goed genoeg meer, dan moet je bijsturen of zelfs een hele andere weg inslaan om te overleven. Bij het 5,5 jaar oude Blendle begrijpen ze dat goed. De verkoop van losse artikelen brengt al tijden niet genoeg geld in het laatje. Het nieuwe model – abonnementen – mogelijk wel.

Bijsturen dus. Van de iTunes van de journalistiek naar een soort van Spotify-model: gebruikers krijgen voor een tientje per maand dagelijks 25 artikelen uit de kranten toegestuurd. Tijdschriften blijven met Blendle Premium onbeperkt beschikbaar.

Dat ‘onbeperkt beschikbaar’ blijkt in de praktijk alleen niet zo onbeperkt. Tijdschrifttitels verschijnen soms veel later in Blendle dan in de winkel. En in sommige gevallen zijn niet alle artikelen uit een tijdschrift-editie te lezen.

Uit navraag bij Blendle blijkt dat te komen door contracten tussen Blendle en uitgeverijen. Die zorgen ervoor dat tijdschriften er in Blendle Premium in drie smaken zijn: titels die gebruikers tot en met het laatste nummer kunnen lezen, titels die gebruikers tot het een-na-laatste nummer kunnen lezen én titels die meegaan in de dagelijkse mix van Premium-artikelen en waar je dus helemaal niet door kan bladeren.

Voor Blendle een ingewikkelde situatie, maar voor de gebruiker nog veel ingewikkelder. Die krijgt in plaats van de voorgespiegelde onbeperkte toegang tot tijdschriften een voor hem onduidelijk en ingewikkeld roulettespel van artikelen die wel of niet ‘tot uw abonnement behoren’. En daarmee is Blendle één van zijn allerbelangrijkste kernwaarden – digitale toegang tot journalistiek gemákkelijk maken (gemakkelijk is het sleutelwoord) – onderweg verloren. Tijd om op dat onderdeel weer bij te sturen, jongens.

Bekijk meer van

Blendle

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.