Blendle is de kluts kwijt

Werkt het oorspronkelijke idee voor je startup niet goed genoeg meer, dan moet je bijsturen of zelfs een hele andere weg inslaan om te overleven. Bij het 5,5 jaar oude Blendle begrijpen ze dat goed. De verkoop van losse artikelen brengt al tijden niet genoeg geld in het laatje. Het nieuwe model – abonnementen – mogelijk wel.
Bijsturen dus. Van de iTunes van de journalistiek naar een soort van Spotify-model: gebruikers krijgen voor een tientje per maand dagelijks 25 artikelen uit de kranten toegestuurd. Tijdschriften blijven met Blendle Premium onbeperkt beschikbaar.
Dat ‘onbeperkt beschikbaar’ blijkt in de praktijk alleen niet zo onbeperkt. Tijdschrifttitels verschijnen soms veel later in Blendle dan in de winkel. En in sommige gevallen zijn niet alle artikelen uit een tijdschrift-editie te lezen.
Uit navraag bij Blendle blijkt dat te komen door contracten tussen Blendle en uitgeverijen. Die zorgen ervoor dat tijdschriften er in Blendle Premium in drie smaken zijn: titels die gebruikers tot en met het laatste nummer kunnen lezen, titels die gebruikers tot het een-na-laatste nummer kunnen lezen én titels die meegaan in de dagelijkse mix van Premium-artikelen en waar je dus helemaal niet door kan bladeren.
Voor Blendle een ingewikkelde situatie, maar voor de gebruiker nog veel ingewikkelder. Die krijgt in plaats van de voorgespiegelde onbeperkte toegang tot tijdschriften een voor hem onduidelijk en ingewikkeld roulettespel van artikelen die wel of niet ‘tot uw abonnement behoren’. En daarmee is Blendle één van zijn allerbelangrijkste kernwaarden – digitale toegang tot journalistiek gemákkelijk maken (gemakkelijk is het sleutelwoord) – onderweg verloren. Tijd om op dat onderdeel weer bij te sturen, jongens.
Praat mee