training eu starters

— maandag 16 november 2020, 10:04 | 0 reacties, praat mee

BBC vindt ontlastend briefje prinses Diana rond berucht interview uit 1995

Toenmalig prinses Diana onthulde in het beruchte interview de affaire van prins Charles die tot de scheiding zou leiden | BBC Panorama

De BBC zegt dat het een handgeschreven brief heeft teruggevonden, waarin prinses Diana aangeeft op de hoogte te zijn van het bestaan van vervalste bankafschriften, maar dat die geen factor waren om met een interview in te stemmen. Laatste wijziging: 16 november 2020, 10:07

Diana zegt in de brief de afschriften niet te hebben gezien. Interviewer Martin Bashir had vervalste bankafschriften in handen, die zouden bewijzen dat een lid van de hofhouding betaald was voor informatie. Daarmee zou hij de prinses onder valse voorwendselen hebben laten instemmen met een interview.

Over dit materiaal, waarmee Diana zou zijn gelokt, was ook 25 jaar geleden al veel te doen. De BBC deed intern onderzoek, bood verontschuldigingen aan voor het gebruik van nep-bankafschriften, maar constateerde verder geen journalistieke misstappen.

De zaak kwam onlangs weer aan het rollen, nadat zender ITV een documentaire over het geruchtmakende interview uitzond. Diana onthulde in het interview dat haar man een affaire onderhield.

BBC-topman Tim Davie kondigde daarop een nieuw onderzoek aan.

De bewuste brief was verloren geacht, maar dook onlangs toch weer op. De BBC heeft geen kopieën van de brief vrijgegegeven, maar het document aan de onderzoekscommissie overhandigd.

Interviewer Martin Bashir (nu verslaggever Religie bij de BBC, red.) heeft niet op de hernieuwde ophef gereageerd. Hij onderging onlangs een zware hartoperatie en raakte besmet met corona. Meer bij BBC / The Guardian

Bekijk meer van

Prinses Diana Martin Bashir BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.