— donderdag 20 mei 2021, 08:57 | 0 reacties, praat mee

BBC: scherpe kritiek verwacht op journalistieke aanpak historisch interview prinses Diana

Toenmalig prinses Diana onthulde in het beruchte interview de affaire van prins Charles die tot de scheiding zou leiden | BBC Panorama

Vandaag publiceert de BBC een intern rapport over een berucht interview dat journalist Martin Bashir in 1995 met prinses Diana hield. Centraal staan beschuldigingen dat Bashir de prinses onder valse voorwendselen en met vervalste bankafschriften tot een interview verleidde. Daarin onthulde ze een affaire die Charles tijdens hun huwelijk onderhield.

Hoewel de BBC uiteindelijk een voor Bashir ontlastend briefje achterhaalde, zal het vandaag te verschijnen rapport vermoedelijk kritisch zijn over de journalistieke gang van zaken.

Diana sprak de memorabele zin uit dat “een huwelijk met drie mensen een beetje druk is”. Op het moment van het interview was de scheiding tussen Diana en Charles nog geen feit. In 2005 trouwde prins Charles met de vrouw in kwestie, hertogin van Cornwall Camilla Parker Bowles.

Bashir was tot voor kort verslaggever Religie bij de BBC maar is wegens ernstige gezondheidsklachten opgestapt. Matt Wiessler, een grafisch ontwerper, zegt dat hij in 1995, kort voor het interview, door Bashir gevraagd werd om enkele valse bankafschriften te produceren.

Bashir zou daarmee Diana’s broer hebben overtuigd dat er iemand in haar hofhouding tegen betaling over het moeizame huwelijk uit de school klapte. Volgens de beschuldigingen zou dat een sfeer hebben geschapen waarin Diana zich niet langer beperkt voelde te zwijgen.

Wiessler zegt dat hij in de directe nasleep van het interview als zondebok werd gebruikt. Hij wil excuses van de omroep en betrokkenen bij het programma. Na een eerder intern onderzoek naar de beschuldigingen werd Bashir vrijgepleit van ernstige misstappen en kon een glansrijke carrière opbouwen als interviewer.

Vorig jaar concludeerde de Britse politie verder dat er geen aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek rondom het interview.

Vanavond besteedt actualiteitenprogramma BBC Panorama aandacht aan de conclusies uit het rapport. Meer bij de Guardian

Bekijk meer van

Prinses Diana Martin Bashir BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.