NVJ compleet lid

— donderdag 16 september 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Geen strafbare feiten gepleegd bij totstandkoming BBC-interview met prinses Diana

Geen strafbare feiten gepleegd bij totstandkoming BBC-interview met prinses Diana
Prinses Diana tijdens het interview met Martin Bashir - © Panorama / BBC

De Britse politie ziet geen strafbare feiten bij het tot stand komen van het geruchtmakende televisie-interview van de BBC met prinses Diana in 1995. Laatste wijziging: 16 september 2021, 09:01

Hoewel de BBC heeft toegegeven dat er valse bankafschriften zijn gebruikt om Diana te overtuigen het interview te doen, heeft de politie geen strafbare feiten in het proces gezien.

De politie deed onderzoek naar de wijze waarop de omroep het interview met Diana had gekregen. Daaruit is gebleken dat de BBC ethisch steken heeft laten vallen, laat de politie woensdag weten aan Britse media. Maar ook is vastgesteld dat er “geen bewijs is gevonden van strafbare feiten”.

Eerder dit jaar werd door voormalig rechter Lord John Dyson onderzoek gedaan naar het handelen van Bashir en de BBC. Hieruit bleek dat door de omroep was verzwegen dat het gesprek met Diana was geregeld door valse informatie te verstrekken.

De BBC zou Diana’s broer Charles Spencer destijds vervalste documenten hebben laten zien, die moesten bewijzen dat leden van haar staf werden betaald om haar te bespioneren. Spencer overtuigde zijn zus daarop het interview te doen, waarin zij uit de school klapte over haar huwelijksproblemen met prins Charles. Daarin sprak zij de inmiddels beroemde zin: “we zaten met zijn drieën in dit huwelijk”. Het was de eerste keer dat iemand van het koninklijk huis zo openhartig sprak over het leven in de koninklijke familie. Kort na de uitzending gingen de twee definitief uit elkaar.

Bashir heeft eerder al excuses aangeboden voor het vervalsen van informatie, maar in een verklaring gaf hij aan nog altijd “immens trots” te zijn op het interview. Hij is inmiddels met gezondheidsklachten vertrokken bij de BBC. Meer bij de BBC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.