training eu starters

— maandag 9 november 2020, 16:19 | 0 reacties, praat mee

‘BBC lokte prinses Diana naar interview met vervalst bewijs’

Toenmalig prinses Diana onthulde in het beruchte interview de affaire van prins Charles die tot de scheiding zou leiden | BBC Panorama

BBC-topman Tim Davie heeft een groot en onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de achtergronden van een 25 jaar oude Panorama-reportage met prinses Diana door journalist Martin Bashir. Volgens Diana's broer Charles Spencer heeft Bashir indertijd vervalste bankafschriften gebruikt om Diana te laten instemmen met het interview. Laatste wijziging: 9 november 2020, 16:24

Uit die afschriften zou blijken dat er was betaald voor lekken door een medewerker van Spencers hofhouding. In 1996 deed de BBC ook onderzoek, maar concludeerde toen dat er geen journalistiek verwijtbare misstappen waren geweest.

Op het moment van het interview was de scheiding tussen Diana en Charles nog geen feit.

Nu komt er een ‘robuste’ en onafhankelijke commissie die zich opnieuw over de zaak gaat buiten, meldt royalty-verslaggever Chris Ship van ITV.

ITV zendt maandag en dinsdag een documentaire over de zaak uit, The Diana Interview: Revenge of a Princess. Pikant genoeg komt daarin ook de grafisch ontwerper aan het woord, die de bankafschriften zou hebben vervalst.

Ontwerper Matt Wiessler zegt dat hij in de directe nasleep van het interview als zondebok werd gebruikt. Hij wil excuses van de omroep en betrokkenen bij het programma. In het interview onthulde Diana dat prins Charles een affaire had, door te verklaren dat “een huwelijk met drie mensen een beetje druk is”.

Bashir, momenteel verslaggever Religie bij de BBC, heeft niet publiek op de zaak gereageerd: hij zit ziek thuis met corona en heeft onlangs een hartoperatie ondergaan. Voormalig BBC-topman Michael Grade zegt dat de aanklacht tegen Panorama “als een donkere wolk boven BBC-journalistiek hangt”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.