Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 4 maart 2021, 15:40 | 0 reacties, praat mee

Geen strafrechtelijk onderzoek naar Martin Bashir om BBC-interview met prinses Diana

Toenmalig prinses Diana onthulde in het beruchte interview de affaire van prins Charles die tot de scheiding zou leiden - © BBC Panorama

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar journalist Martin Bashir en zijn historische BBC-interview met prinses Diana in 1995. Dat heeft de Metropolitan Police gezegd. Volgens Diana's broer Charles Spencer heeft Bashir indertijd vervalste bankafschriften gebruikt om Diana te laten instemmen met het interview.

In een verklaring zegt de ‘Met’ dat er na ontvangst van de documenten juridisch advies is ingewonnen bij advocaten, onafhankelijke adviseurs en het openbaar ministerie, en is er vastgesteld dat het “niet gepast” is om een ​​strafrechtelijk onderzoek te starten. Er is geen informatie naar boven gekomen die verder moet worden onderzocht.

Volgens Spencer werden bankafschriften vervalst om het te doen lijken alsof mensen aan het Britse hof waren omgekocht in ruil voor informatie over de prinses.

In 1996 deed de BBC al onderzoek naar deze kwestie, maar concludeerde toen dat er geen journalistiek verwijtbare misstappen waren geweest. BBC-topman Tim Davie gaf in november nog aan dat er een nieuw groot en onafhankelijk onderzoek komt naar de achtergronden van de 25 jaar oude Panorama-reportage. Later meldde de BBC dat er een handgeschreven brief van de prinses is teruggevonden waarin prinses Diana aangeeft op de hoogte te zijn van het bestaan van vervalste bankafschriften, maar dat die geen factor waren om met een interview in te stemmen. Meer bij Sky News / Reuters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.