basis naar compleet

— woensdag 14 juni 2017, 16:49 | 1 reactie, praat mee

Arbeidsmarkt in herstel: aantal journalisten met uitkering gedaald

Truus van Gog

De journalistieke arbeidsmarkt is bezig zich te herstellen. In een periode van negen maanden is het aantal journalisten dat met een ww-uitkering thuis zit teruggelopen met bijna 11 procent. Dat blijkt uit een analyse van cijfers die Villamedia opvroeg bij het UWV. Laatste wijziging: 25 september 2019, 10:42

Waar er in juni nog 1872 verslaggevers, redacteuren, presentatoren, schrijvers en andere vakgenoten in de ww zaten, waren dat er in maart van dit jaar 1668. Ervan uitgaande dat Nederland nog altijd 18.000 journalisten telt (zoals we in 2015 becijferden) zat in maart 9,26 procent daarvan thuis. In juni vorig jaar was dat nog 10,4 procent.

Cijfers stabiel
In september voorspelde Villamedia al dat de arbeidsmarkt zou gaan aantrekken. Hoewel het aantal journalisten met een ww-uitkering in de maanden voorafgaand aan die analyse nog opliep, zwakte de groei wel af.

In de tweede helft van 2016 keerde het tij en liep het aantal journalisten dat gebruik maakte van de werkloosheidswet terug. Eerst met kleine stapjes, maar daarna met grotere. In januari beleefde de arbeidsmarkt een kleine terugval, maar sindsdien zijn de cijfers stabiel.

Artikel gaat verder onder de grafiek


Onevenredig verloop
De daling van het aantal journalisten met een ww-uitkering verloopt niet overal evenredig. Hoewel het aantal werkloosheidsuitkeringen onder zowel mannen als vrouwen daalt, gaat dat bij mannen sneller. Die groep kromp tussen maart 2016 en maart 2017 met 13,59 procent, tegenover een daling 5,8 procent bij vrouwen in diezelfde periode.

Ook in absolute aantallen zijn er meer vrouwelijke journalisten met een uitkering dan mannelijke. Het laatste jaar zijn de verschillen groter geworden. Tot maart 2016 liepen de twee groepen redelijk gelijk op. In de eerste helft van 2016 trokken vrouwelijke collega’s ook al aan het kortste eind. Hun ‘ww-groep’ groeide in die periode met 3,6 procent tegenover een groei van 0,11 procent bij de mannen.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Minder kort, meer lang
Opvallend is ook verandering in duur van uitkeringsperiodes. De groep die zes maanden of korter een werkloosheidsuitkering ontvangt – nog altijd de grootste groep – is in een jaar tijd gekrompen met 13 procent.

Dat betekent overigens niet dat al die journalisten weer aan de bak zijn: met name jonge journalisten hebben nog niet veel ww opgebouwd en krijgen dus minder lang een uitkering. Van alle ww-ontvangers was in maart 4,74 procent jonger dan 27 jaar. 51,02 procent bevond zich in de leeftijdsgroep 27 tot 50.

Nog scherper is de daling van journalisten die tussen de 6 en 12 maanden een uitkering krijgen. Die groep liep met 23,4 procent terug. Daar staat tegenover dat de groep journalisten die tussen één en twee jaar een uitkering krijgt met 24 procent steeg. Ook het aantal collega’s dat langer dan twee jaar een werkloosheidsuitkering krijgt liep terug.

Bekijk meer van

Werk UWV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

L van de Geijn, 14 juni 2017, 22:53

Statistieken kunnen zoals bekend nogal bedrieglijk zijn. Het lijkt me dat de UWV cijfers maar beperkt zicht geven op de arbeidsmarkt voor journalisten. Het aantal freelancers in de journalistiek groeit veel harder dan het aantal journalisten in dienst. In die freelance groep moeten we een flinke verborgen werkloosheid veronderstellen. Mensen die heel weinig omzetten en die - denk aan het debat van afgelopen zaterdag in Den Bosch - tegen tarieven moeten werken waarvan ze niet kunnen bestaan. Ik weet niet hoe dit beeld met de UWV-statistiek is te combineren tot een betrouwbaar overzicht van de arbeidsmarkt voor journalisten als geheel. Maar het lijkt me de moeite waard om een poging te doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.