training eu starters

— woensdag 3 augustus 2016, 16:31 | 0 reacties, praat mee

Cijfers UWV: groei werkloze journalisten neemt af

CC0 / Pixabay

De groei van het aantal journalisten dat een werkloosheidsuitkering ontvangt neemt af. Toch zitten er nog altijd meer dan 1800 journalisten zonder baan thuis. Met 1872 zielen is het aantal journalisten dat een ww-uitkering ontvangt in juni - de recentste maand waar cijfers van zijn - gestegen tot het hoogste punt in jaren. Laatste wijziging: 3 augustus 2016, 16:41

Dat blijkt uit een door Villamedia uitgevoerde analyse van cijfers van uitkeringsinstantie UWV. In de eerste helft van het jaar steeg de poule van thuiszitters met 1,24 procent. In dezelfde periode een jaar eerder steeg dezelfde groep nog met 7,45 procent. In de eerste zes maanden van 2012 en 2013 was de stijging nog veel forser: toen liep de groep met respectievelijk 22,11 en 11,42 procent op.

Dat de daling afzwakt is dus goed nieuws. Gelet op de voorgaande jaren is de kans groot dat de groep ww-ontvangers later dit jaar weer kleiner wordt. In de afgelopen drie jaar daalde het aantal journalisten met een werkloosheidsuitkering telkens in de laatste twee kwartalen van het jaar. De stijging in het eerste halfjaar was in de meeste gevallen echter hoger, waardoor het aantal ww-ontvangers over hele jaren bekeken toenam.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Groep vrouwen groeit
Van de journalisten die ww ontvangen is net iets meer dan de helft vrouw. In juni gaat het om 52,3 procent. Dat is in lijn met de afgelopen jaren, waarbij er met uitzondering van drie korte periodes altijd meer vrouwelijke collega’s in de ww zaten dan mannelijke journalisten.

Het aandeel vrouwelijke journalisten met een ww-uitkering is sinds september 2015 alleen maar gegroeid. Ook het aantal mannen met een werkloosheidsuitkering liep op, zij het minder steil. Tussen januari en juni 2016 groeide de groep werkloze mannen met 0,11 procent, terwijl de groep vrouwen met 3,60 procent steeg. 

Artikel gaat verder onder de grafiek

Meer jongeren in de ww
Hoewel journalistiekopleidingen jaarlijks zo’n 600 journalisten afleveren lijken de jongeren snel aan de bak te komen. Van de drie leeftijdsgroepen die het UWV onderscheidt, hebben journalisten die jonger zijn dan 27 jaar oud het minst vaak een ww-uitkering. Daarin speelt echter ook mee dat zij vaak nog niet veel ww hebben opgebouwd.

Toch steeg het aantal jonge journalisten in de ww in de eerste twee kwartalen van het jaar het scherpst. De groep nam in omvang toe met 9,28 procent. Opvallend is ook dat het aantal ww-ontvangende journalisten tussen de 27 en 50 jaar oud weer stijgt, nadat de omvang van deze groep in 2015 juist licht daalde. Het aantal journalisten dat ouder is dan 50 en een ww-uitkering krijgt is het afgelopen half jaar vrijwel gelijk gebleven.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Ouder = langer in de ww
Van alle journalisten die ww ontvangen is net iets meer dan de helft na een half jaar weer aan de slag. Of heeft, in het geval van veel jongeren, geen recht meer op een uitkering. Bijna alle collega’s onder de 27 zijn na een half jaar ww weer uit de statistieken verdwenen. Van de journalisten in de leeftijdsgroep 27-50 is tweederde binnen zes maanden weer aan de slag.

Journalisten van vijftig jaar en ouder blijven gemiddeld langer in de ww. Van de 810 ww-ontvangende journalisten die zich in die leeftijdsgroep bevinden, ontvangt drievierde langer dan een half jaar een uitkering. In deze leeftijdsgroep krijgt 59,88 procent van alle journalisten in juni langer dan een jaar ww. Ter vergelijking: in januari was dat nog 52,3 procent.

Artikel gaat verder onder de grafieken

Ervan uitgaande dat Nederland 18.000 journalisten telt betekenen de cijfers van het UWV dat er momenteel 10,4 procent van de journalisten met een ww-uitkering thuiszit. Eventuele verborgen werkloosheid onder freelancers is niet meegenomen in deze cijfers.

Bekijk meer van

Werk UWV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.