NVJ compleet lid

— donderdag 31 juli 2014, 16:46 | 2 reacties, praat mee

Opnieuw meer werkzoekende journalisten

Het aantal werkzoekende journalisten is in de eerste helft van 2014 verder opgelopen. Afgelopen juni stonden 2475 vakgenoten als werkzoekend ingeschreven bij het UWV. In december lag dat aantal nog op 2270. Dat is een stijging van 9 procent. De groep werkzoekenden was in juni 2014 zo’n 18 procent groter dan een jaar daarvoor. Laatste wijziging: 27 februari 2015, 10:33

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Gemiddeld kwamen er het afgelopen half jaar per maand 34 op een baan jagende journalisten bij. In januari en juni was de stijging met 116 en 56 het grootst. In februari en maart daalde het aantal ingeschreven werklozen licht. In die maanden stonden er respectievelijk 3 en 30 werkzoekende journalisten minder ingeschreven bij het UWV.


Het aantal journalisten dat zich bij het UWV heeft ingeschreven als werkzoekende loopt al sinds het begin van de economische crisis in 2008 op. De afgelopen zes jaar vond er een verdubbeling plaats. De stijging was het meest fors tussen augustus 2012 en september 2013. In die periode nam de omvang van de groep werkzoekenden met 70 procent toe.

Van de 15.000 journalisten die Nederland telt (cijfers: UvA) staat nu 16,5 procent van bij het UWV ingeschreven als werkzoekende. Ter vergelijking: de algemene werkloosheid ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek op 8,6 procent vhttp://www.eenvandaag.nl/binnenland/52798/crisisberaad_in_bloemendaal_om_rol_burgemeesteran de totale beroepsbevolking.

Bekijk meer van

Werk UWV

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jan Taco te Gussinklo, 1 augustus 2014, 14:31

Een mooie interactieve grafiek met een beroerde boodschap. Een werkloosheid percentage dat thans 2x zo hoog is als gemiddeld voor de bevolking (CBS).
Louter naar de grafiek kijkend blijkt in augustus 2012 abrupt de plateaufase verlaten. Getalsmatig ook bijna een verdubbeling als het zo doorgaat.

Meer afgestudeerden? Meer ontslagen? Je zou het kunnen vermoeden. Het verandert niets aan de harde feiten, maar misschien een idee om een koppeling te maken met andere databases (zonodig via Trusted Third Party)

Mo Roso, 5 augustus 2014, 00:27

De opstellers van deze grafiek hebben zich gebaseerd op het formele aantal inschrijvingen bij UWV. Niet verwerkt zijn de vele freelancers, zp’ers of zzp’ers zo u wilt, die te weinig verdienen om er redelijk van te kunnen rondkomen. Economen geven aan dat onder freelancers veel verborgen werkloosheid zit; onderzoek in opdracht van NVJ in 2013 liet zien dat 21% vd schrijvende freelancers minder dan 10k per jaar verdient. Een goede andere database is het CBS, waar inkomensgegevens naar bedrijfstak kunnen worden onderzocht. Voorts zou de stijging sinds najaar 2012 inderdaad kunnen samenhangen met uitstroom van alumni in die periode vh jaar. Houd daar de DUO-database eens naast op CROHO-code. Het ROA schrijft al tien jaar dat de arbeidsmarktperspectieven voor journalistiekstudenten tamelijk beroerd zijn, met een grote instroom, een lage vervangingsvraag en nul uitbreidingsvraag. Kortom: Villamedia kan zich wagen aan een mooi stukje datajournalistiek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.