mgm nvj maart

— vrijdag 13 maart 2020, 17:18 | 0 reacties, praat mee

Redacties treffen coronamaatregelen, sommige media bereiden zich voor op een langdurige crisissituatie

Redacties treffen coronamaatregelen, sommige media bereiden zich voor op een langdurige crisissituatie
© ANP / Robin Utrecht

UPDATE De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus die donderdagmiddag zijn afgekondigd, leiden ook tot lege redacties. Veel journalisten werken met ingang van vrijdag vanuit huis en talkshows moeten het stellen zonder publiek. Maar thuiswerken is niet altijd mogelijk en sommigen bereiden zich voor op een langdurige crisissituatie. Laatste wijziging: 16 maart 2020, 11:04

Onder andere de redactie van ANP-Hollandse Hoogte en De Correspondent en de redacties van WPG Media werken vanuit thuis, blijkt uit rondvraag door Villamedia, Twitter-berichten en door media-bedrijven verstuurde aankondigingen. Bij New Skool Media zijn redacteuren opgeroepen om tot 31 maart in overleg met hun leidinggevende zoveel mogelijk thuis te werken, voor zover het productieproces dat toestaat.

Het thuiswerken is het gevolg van de coronamaatregelen die donderdag werden afgekondigd door de regering. Die schrijven voor dat iedereen in Nederland met verkoudheids-, koorts- of hoestklachten thuis moet blijven en sociaal contact moet vermijden. Daarnaast worden alle evenementen met meer dan honderd personen afgelast en wordt men opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

De maatregelen gelden ten minste tot 31 maart. De meeste redacties volgen ook allemaal de gedragsregels die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn aangekondigd met betrekking tot hygiëne, het mijden van afgesloten plaatsen en het voorkomen van onnodig reizen. De NVJ kwam donderdag met aanvullende maatregelen voor journalisten.

Brabants Dagblad “geen verkeer meer tussen de deelredacties”
In Brabant zijn de meeste besmettingen met het coronavirus. Hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad heeft in een mail aan het personeel laten weten dat de krant zich voorbereidt op een langdurige crisisperiode. “Er zijn geen redenen om aan te nemen dat deze situatie snel over zal zijn.”

Hij meldt dat de krant zoveel mogelijk gaat “compartimenteren: zorgen dat delen van de redactie onderling geen contact hebben. Met name voor leden van samenwerkingsredacties geldt dat ze niet meer op hun titelredacties werken óf niet meer op hun samenwerkingsredactie. We willen geen verkeer meer tussen de deelredacties”.

Voor volgende week geldt dat thuis werken de norm wordt, en op de redactie werken de uitzondering. “We doen het alleen voor zover noodzakelijk voor onze journalistiek en ons proces”, aldus Van Houtert. “Achterliggende gedachte is dat we het risico op besmetting minimaliseren door zo min mogelijk mensen op de redactie te hebben. En krijgen we een besmetting dan willen we zorgen dat het virus zich niet verspreidt.

“Chefs en coördinatoren houden we voorlopig (samen) op de redactie. Anders wordt het werk erg lastig. Omdat het gros thuis werkt, is het risico ook kleiner geworden,” aldus de hoofdredacteur.

Het kan ook zijn dat de omvang en samenstelling van de krant verandert. Er zal de komende periode nog veel overleg zijn over te nemen maatregelen.

NOS Nieuws: “Coördineren vanuit één plek’
Thuiswerken is voor sommige redacties echter geen optie. Dat is het geval bij NOS Nieuws. Hoofdredacteur Marcel Gelauff geeft aan dat thuiswerken bij een geïntegreerde nieuwsorganisatie als NOS Nieuws niet altijd kan, omdat er “een kernbezetting nodig is” en ook zijn er volgens hem “functies waar dat niet bij kan”. “We moeten blijven uitzenden en we coördineren alles voor alle media vanuit één plek. Dat gaat een beetje moeilijk als je allemaal thuis gaat zitten.”

Wat al scheelt is dat de NOS Nieuws 24 uur per dag, zeven dagen in de week opereert en de medewerkers dus ook niet allemaal tegelijk op redacties zijn. Ze werken in diensten.

Met betrekking tot thuiswerken vult Gelauff aan: “Waar het kan doen we dat, zoals bijvoorbeeld bij verslaggevers, die hun onderwerp dan ergens anders monteren. Maar dat is ook inherent aan hun werk, die komen soms dagen niet op de verschillende redacties.

ANP: ‘Voldoende sociale afstand in acht nemen’
Het ANP schrijft in een mail aan klanten: “Om de productie niet in gevaar te brengen en met de gezondheid van onze collega’s voorop, hebben we er voor gekozen tijdelijk niet allemaal op de centrale redactie en het kantoor in het WTC in Den Haag of de nevenvestigingen in Amsterdam, aan het Binnenhof en Brussel te zijn.”

Volgens hoofdredacteur Freek Staps heeft het ANP getest “of iedereen extern (dus thuis) toegang had tot alle systemen, inclusief de fotoredactie en onze nieuwslezers. Voor die laatste groep zijn checks gedaan of zij vanuit hun thuisstudio’s operationeel zijn”.

Collega’s die wel naar de redactie komen wordt gevraagd het openbaar vervoer te vermijden en “voldoende sociale afstand in acht te nemen. Dus denk goed na of die sportwedstrijd of dat concert noodzakelijk is om bij te wonen”. Ook zijn de afgelopen weken een handjevol collega’s die niet 100 procent gezond waren naar huis gestuurd. Dat betrof volgens Staps normale winterperikelen en er waren geen ernstige ziekteverschijnselen.

Daarnaast zijn ANP-afspraken en evenementen die niet noodzakelijk waren met zes mensen of meer voor nu opgeschort en “vergaderingen met externen bij ons of elders, vervangen we vanaf nu door videovergadering of telefoongesprekken”.

Opvallend is dat het ANP de bezetting in de nacht voor nu heeft verdubbeld. Het coronavirus is daarvoor de directe aanleiding. “Hoofdredacties vertellen ons dat de nieuwsbehoefte voortdurend is, en we zien dat er ook veel internationaal nieuws in de nacht is.”

NRC: “Geen hand-op-hand-contacten”
Bij NRC worden interviews vaker telefonisch afgenomen. “Reportages kiezen we scherper. Steeds vragen we ons af wat de risico’s zijn, ook voor de mensen die we willen bezoeken. Van de omstandigheden waarin kwetsbare mensen verkeren moet verslag worden gedaan, maar met inachtneming van de gepaste afstand. Als het nodig is, blijven verslaggevers na een (buitenlandse of binnenlandse) reis uit voorzorg een tijd thuis.”

En ook op de redactie worden extra voorzorgsmaatregelen getroffen. “Wie thuis kan werken, doet dat. We werken gespreid, volgen de hygiënemaatregelen die voor iedereen gelden: regelmatig handen wassen, geen ‘hand-op-hand-contacten’.

BNR

NVJ / Villamedia
De NVJ en Villamedia volgen de richtlijnen van het RIVM en thuiswerken wordt zoveel mogelijk gefaciliteerd, maar zonder gezondheidsklachten kan er gewoon op kantoor gewerkt worden. Komende week zijn er geen trainingen van de NVJ Academy. Voor de week daarna staan er wel trainingen gepland. Het managementteam overlegt maandag of die trainingen doorgaan.

De beroepsvereniging laat weten dat de lancering van de campagne #Journalistiek heeft een Prijs 2020 is uitgesteld. Deze zou vrijdag plaatsvinden. Het projectteam komt maandag bijeen, en besluit dan over een nieuwe lanceerdatum.

Talkshows en evenementen
Ook voor talkshows zijn er gevolgen: in navolging van Omroep Max worden ook Jinek, Op1 en De Wereld Draait Door gemaakt zonder publiek. In de Verenigde Staten zijn enkele talkshows zelfs helemaal afgelast.

Ook journalistieke bijeenkomsten ontkomen niet aan het coronavirus. Zo heeft World Press Photo zijn Amsterdamse live-evenementen geschrapt. De RPO liet eerder al weten het jaarlijkse NL Media Event voor eind deze maand uit te stellen. Het evenement zal mogelijk na de zomer alsnog plaatsvinden. Ook de Internationale persvrijheidsconferentie wordt uitgesteld tot oktober

Verder gaan veel hogescholen, universiteiten en musea veelal op slot.

Trudy Brandenburg-van de Ven / Nick Kivits

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.