word studentlid

— woensdag 13 juni 2018, 15:08 | 1 reactie, praat mee

ANP neemt fotobureau Hollandse Hoogte over

ANP neemt fotobureau Hollandse Hoogte over
Het ANP-kantoor in Rijswijk | Robin van Lonkhuijsen / ANP

UPDATE Persbureau ANP neemt fotobureau Hollandse Hoogte over. Een overnamebedrag is niet genoemd. Hollandse Hoogte vertegenwoordigt ruim 500 topfotografen en tientallen internationale agentschappen. Het ANP is de grootste leverancier van nieuwsfoto's aan bijna alle mediabedrijven in Nederland. Laatste wijziging: 13 juni 2018, 15:08

Volgens ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen is fotojournalistiek de winnaar van de krachtenbundeling. Werk van Hollanse Hoogte-fotografen zal via ANP’s foto-databank worden verspreid. ANP stelt dat er na overname een database van 125 miljoen beelden ontstaat voor afnemers binen en buiten de mediasector.

Bas van Beek, directeur van Hollandse Hoogte, treedt toe tot de ANP-directie en zal de nieuwe foto-organsiatie gaan leiden. “In deze combinatie kan het ANP focussen op de nieuwsfotografie en Hollandse Hoogte op de rest van de markt. Inhoudelijk kunnen we elkaar versterken en kunnen we de positie van fotografen beter bewaken”, aldus Van Beek.

Reacties

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) gaat donderdag met het ANP in gesprek over de effecten van de overname. Volgens NVJ/NVF betekent de overname een sterke concentratie op de Nederlandse fotomarkt.

Volgens de organisaties kan dat de positie van fotojournalisten verslechteren: wie met het ANP in conflict raakt, heeft niet langer een alternatief. Uit bedrijfsoogpunt noemen NVJ/NVF de overname begrijpelijk. De NVJ/NVF wil morgen helderheid krijgen over de contracten van fotografen en impact van de overname op de werkwijze van Hollandse Hoogte.

Fotograaf Guido Koppes, die ook voor Hollandse Hoogte werkt, noemt de overname een goede ontwikkeling - maar is benieuwd naar het praktische effect op aantallen afgenomen foto’s en of de gemiddelde prijs die daarvoor wordt betaald wel zal stijgen. Koppes: “Wel is het zo, dat de Nederlandse markt aardig verzadigd was. Veel stockfoto-bureaus, veel nieuwsfotoagentschappen en, naar verhouding, te weinig afnemers die daardoor te veel de prijzen konden bepalen. Daarmee is dit wel een belangrijke stap in de goede richting in de Nederlandse markt.”

Hoofdredacteur Jonathan Ursem (Nieuwe Revu) vraagt zich af hoeveel marktaandeel ANP met de overname van Hollandse Hoogte eigenlijk verwerft.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Peter Olsthoorn, 14 juni 2018, 19:12

• Bas van Beek, directeur van Hollandse Hoogte, heeft hopelijk zijn zakken verder gevuld. Hij kan nu bij het ANP zijn onfrisse praktijken voortzetten met het nietsontziende jagen op mensen die te goeder trouw en veelal zonder er iets mee te verdienen per ongeluk foto’s met rechten plaatsen. Van Beek heeft het helaaas allemaal uiterst sluw geregeld met zogenaamde uitbesteding bij zijn Permission Machine bvba in België.
• De talloze malen dat tekst van mij online overgenomen is, heb ik altijd een vriendelijk verzoekje gestuurd om het bij wat woorden en een link te laten. Altijd bleken mensen van goede wil en teksten weg te halen, soms na wat overredingskracht maar nooit door absurde facturen te sturen.
• Maar Bas van Beek heeft, onder het mom van het helpen van fotografen, geen enkele clementie met mensen die te goeder trouw zijn - zoals in mijn geval met alleen twee thumbnails waarop na jurisprudentie ineens rechten rustten, op een totaal van 3.000 – Het zou Van Beek sieren als hij berouw zou tonen voor de stroom dreigementen en de slapeloze uren bij veel mensen die geen vlieg kwaad doen maar louter voor anderen een website opbouwen.
• De Rotterdamse rechter heeft recent de praktijken van mensen als Bas van Beek een kopje kleiner gemaakt. Het zou ook de NVJ sieren om journalisten die te goeder trouw zijn en door Van Beek keihard worden achtervolgd en voortdurend bedreigd wat beter te beschermen.
• Maar nogmaals, het is te hopen dat het voor Bas van Beek fijn slapen is met de Judaspenningen onder zijn kussen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.