website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Integratie rechtenmodel Hollandse Hoogte bij ANP ‘kost tijd’

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op donderdag 20 september 2018, 09:07

Sinds mei huist het ANP in het WTC in Den Haag. In april nog lege redactieruimtes | Koen van Weel / ANP

Sinds mei huist het ANP in het WTC in Den Haag. In april nog lege redactieruimtes | Koen van Weel / ANP

Nieuws Fotocollectief Hollandse Hoogte heeft aangesloten fotografen bijgepraat over de jongste ontwikkelingen sinds de aangekondigde overname door persbureau ANP, afgelopen zomer. Heikel punt is de integratie van het afkoopmodel van het ANP en het model van Hollandse Hoogte, waarbij de fotograaf alle rechten behoudt.

Hollandse Hoogte is vorige week bij het ANP in Den Haag ingetrokken. De huidige locatie aan de Zwaardstraat in Den Haag wordt opgezegd, met uitzondering van een trainingslocatie ‘Het Fotolokaal’ op hetzelfde adres.

Het rechtenmodel stond centraal bij de gesprekken met het ANP. “Het wij kopen foto’s (van ANP, red.) heeft voordelen en nadelen. De afnemende partijen kunnen vrij beschikken over de rechten maar de afnemende partijen willen steeds meer fotografie. Waar we nu aan werken voor de grote ANP-klanten is een combinatie van het ANP-aanbod met HH-aanbod, waarbij rechten voor fotograaf behouden worden”, aldus een verslag dat aan aangesloten fotografen is gestuurd.

De technische inpassing van de modellen kost tijd, stelt het fotoagentschap. Aangesloten fotografen staat het vrij mee te doen aan het huidige model van ANP. “Houd daarbij wel rekening dat in het huidige model de rechten worden afgekocht met die vaste prijs”, aldus het verslag.

Uiteindelijk moeten er drie beeldbanken ontstaan: de gebruikelijk ANP-fotobank, een Hollandse Hoogte-bank voor tweede en losse verkoop en een commerciële ‘Nationale Beeldbank’, die later deze maand moet starten, “met name voor klantgroepen die af en toe een Nederlands beeld nodig hebben.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.