banner festival 23

— donderdag 20 september 2018, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Integratie rechtenmodel Hollandse Hoogte bij ANP ‘kost tijd’

Sinds mei huist het ANP in het WTC in Den Haag. In april nog lege redactieruimtes | Koen van Weel / ANP

Fotocollectief Hollandse Hoogte heeft aangesloten fotografen bijgepraat over de jongste ontwikkelingen sinds de aangekondigde overname door persbureau ANP, afgelopen zomer. Heikel punt is de integratie van het afkoopmodel van het ANP en het model van Hollandse Hoogte, waarbij de fotograaf alle rechten behoudt. Laatste wijziging: 27 november 2018, 11:58

Hollandse Hoogte is vorige week bij het ANP in Den Haag ingetrokken. De huidige locatie aan de Zwaardstraat in Den Haag wordt opgezegd, met uitzondering van een trainingslocatie ‘Het Fotolokaal’ op hetzelfde adres.

Het rechtenmodel stond centraal bij de gesprekken met het ANP. “Het wij kopen foto’s (van ANP, red.) heeft voordelen en nadelen. De afnemende partijen kunnen vrij beschikken over de rechten maar de afnemende partijen willen steeds meer fotografie. Waar we nu aan werken voor de grote ANP-klanten is een combinatie van het ANP-aanbod met HH-aanbod, waarbij rechten voor fotograaf behouden worden”, aldus een verslag dat aan aangesloten fotografen is gestuurd.

De technische inpassing van de modellen kost tijd, stelt het fotoagentschap. Aangesloten fotografen staat het vrij mee te doen aan het huidige model van ANP. “Houd daarbij wel rekening dat in het huidige model de rechten worden afgekocht met die vaste prijs”, aldus het verslag.

Uiteindelijk moeten er drie beeldbanken ontstaan: de gebruikelijk ANP-fotobank, een Hollandse Hoogte-bank voor tweede en losse verkoop en een commerciële ‘Nationale Beeldbank’, die later deze maand moet starten, “met name voor klantgroepen die af en toe een Nederlands beeld nodig hebben.”

Bekijk meer van

Hollandse Hoogte ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.