banner festival 23

— woensdag 13 juli 2022, 08:56 | 0 reacties, praat mee

‘Twitter negeerde alarmbellen rondom Capitool-bestorming’

Leden van de onderzoekscommissie onder een van de dreigende reacties op Trumps oproep om in Washington te komen demonstreren tegen de door hem verloren verkiezingen. | Jack Gruber / USA Today

Een werknemer van Twitter heeft voor zijn persoonlijke veiligheid anoniem en met verhulde stem getuigd voor de speciale Amerikaanse onderzoekscommissie die de aanval op het Capitool van 6 januari 2021 onderzoekt. Het bedrijf gaf president Trump lange tijd bijzonder veel speelruimte, omdat diens controversiële uitspraken veel verkeer opleverden. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 09:02

Ook zou Trumps aanwezigheid het platform “een zekere macht” hebben gegeven binnen de wereld van sociale media. “Ik geloof dat Twitter genoot van het idee dat ze de favoriete en meest gebruikte dienst van de oud-president waren”, citeert Associated Press de Twitter-werknemer.

De werknemer, die via een eerder opgenomen video getuigde, stelt verder dat hij intern al vroeg de alarmbel luidde, omdat duidelijk werd dat Trump aanstuurde op gewelddadig protest tegen de verkiezingsuitslag. Trumps oproep van 19 december 2020 om naar hoofdstad Washington op te trekken lokte een golf aan reacties uit, inclusief dreigementen van serieus geweld.

Op 6 januari werd de verkiezingsuitslag officieel bekrachtigd in een ceremonie in het Capitool.

De onderzoekscommissie stelt dat de Capitool-bestorming minutieus werd gepland, maar voor de buitenwereld vooral als een spontaan protest moest lijken. “Ik zoek troost in de gedachte dat ik het heb geprobeerd”, schreef de Twitter-werknemer op 5 januari 2020 aan een collega over zijn vruchteloze pogingen management te waarschuwen.

Bij de bestorming zelf en de nasleep ervan stierven uiteindelijk negen mensen. Twitter wijst in een schriftelijke reactie aan het persbureau op de stappen die het heeft gezet in de aanpak van extreem gedachtegoed, ook voorafgaand aan de bestorming. Het bedrijf zegt verder ‘productief’ samen te werken met de onderzoekscommissie.

Bekijk meer van

Twitter Trump Capitool

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.