— maandag 21 januari 2019, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Advocaat: journaliste Boersma wist niet van banden ex-vriend met terroristen

© Niels Wenstedt / ANP

Journaliste Ans Boersma wist niet dat haar Syrische ex-vriend lid is geweest van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, dat meldt ze bij monde van haar advocaat. Volgens de advocaat had Boersma gedurende haar relatie geen enkele aanleiding om te denken dat deze persoon banden zou hebben gehad met een terroristische organisatie. Boersma is dan ook volledig overvallen door de mededeling van het FD om de werkrelatie te verbreken.

De NOS meldt ook dat ze er ook geen vermoeden van had toen haar ex eenmaal daarover in de publiciteit was gekomen.

Het Financieele Dagblad, een van Boersma’s opdrachtgevers, noemt vrijdag het verzwijgen van die relatie als belangrijke reden voor het verbreken van de banden met haar. Ze was sinds februari 2017 voor de krant actief als freelance correspondent in Turkije.

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Volgens Nieuwsuur is dat omdat ze de Syriër in 2014 aan valse papieren heeft geholpen zodat hij naar Nederland kon komen. Hun relatie werd volgens Boersma in de zomer van 2015 beëindigd.

De hoofdredactie van het FD schrijft dat na haar uitzetting uit Turkije enkele intensieve gesprekken met Boersma zijn gevoerd. Daarin heeft ze “onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol”, aldus de krant. Ook vindt de FD-hoofdredactie dat Boersma openheid van zaken had moeten geven toen haar bij aanstelling werd gevraagd of er persoonlijke motieven waren om zich in Turkije te vestigen.

De advocaat van Boersma, Maarten Pijnenburg, is het oneens met die verklaring van de krant. “De FD-hoofdredacteur verwijt haar dat zij tot driemaal toe nalatig is geweest deze informatie aan de hoofdredactie te verstrekken. Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk.”

Het wordt niet duidelijk waarom Boersma dat niet wist, ondanks de vele publiciteit over haar ex-vriend. Haar advocaat benadrukt dat ze de relatie achter zich had gelaten. Hij wil verder niet vooruitlopen op haar politieverhoor van komende maandag.

Reactie FD-hoofdredacteur Bonjer op verklaring Boersma
Hoofdredacteur Bonjer zei vrijdagavond in Nieuwsuur (vanaf 12.45 minuten) dat hoewel hij er vanuit gaat dat ze onschuldig is, Boersma de relatie toch eerder had moeten melden. En dat hij ook zonder het verloop van het onderzoek te kennen, afscheid van haar moest nemen. Het gaat er volgens de hoofdredacteur om “dat als je uitgezonden wilt worden als relatief jonge journalist, met weinig ervaring, naar een heel moeilijk land, dat je openheid van zaken moet geven aan degene die ook voor jouw veiligheid vervolgens verantwoordelijkheid moet dragen. Ik moet erop kunnen rekenen dat als ik vragen stel aan toekomstige journalisten die voor het FD willen werken, dat zij alles op tafel leggen, dat zij al mijn vragen serieus beantwoorden. En dat is helaas niet gebeurd.” Bij het FD is nu ook een terugblik te lezen over die eerste hectische dagen.

Het FD benadrukt dat er geen reden is om aan te nemen dat artikelen van Boersma, die ook schreef voor Trouw en het tijdschrift One World, inhoudelijke onjuistheden bevatten.

NVJ blijft Boersma steunen
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) blijft Boersma steunen. “Over haar werk is voor zover wij weten geen twijfel” [..] en door het ondoordacht handelen van het OM is ze in gevaar gebracht”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. (Vanaf 05.05 minuten)

Bruning vindt dat de hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad te snel conclusies heeft getrokken. Ze is volgens Bruning uit haar leven weggerukt in Turkije. “En dan valt het wel heel rauw op je dak, als je dan ook nog een van je belangrijkste opdrachtgevers een dag na terugkomst verliest”, zegt hij. “Haar naam gaat heel de wereld rond in verband met deze mogelijke terrorist en dan krijg je dit er nog overheen.”

Reactie Boersma op gebeurtenissen
Boersma is volledig overvallen door de mededeling van het Financieele Dagblad (FD) dat de krant alle banden met haar verbreekt. Het is voor het eerst dat Boersma reageert. Ze vindt dat ze niks verkeerd heeft gedaan en is ‘extreem van slag’. Dat laat de journalist weten middels een verklaring van haar advocaat Maarten Pijnenburg aan het ANP (via de Volkskrant). “Ze was van de ene op de andere dag alles kwijt. Ze heeft niet eens haar persoonlijke spullen uit haar huis mee mogen nemen. Ook de massale media-aandacht wordt door haar als heel heftig ervaren”, aldus advocaat Pijnenburg. Boersma, die tijdelijk onderdak heeft gevonden bij vrienden, is inmiddels “wat aan de beterende hand”, zegt de advocaat.

Komende week zal de politie haar verhoren, omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Boersma herkent zich daar helemaal niet in, aldus de raadsman.

Lees ook:
FD verbreekt banden met uitgezette correspondente (18 januari 2019)
‘Uitgezette journaliste verdacht van valsheid in geschrifte’ (18 januari 2019)
‘FD-correspondente Ans Boersma mogelijk Turkije uitgezet om eerdere relatie met al-Nusra-verdachte’ (17 januari 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.