training eu starters

— vrijdag 18 januari 2019, 19:42 | 2 reacties, praat mee

FD verbreekt banden met uitgezette correspondente

Het Financieele Dagblad (FD) heeft vrijdagavond de werkrelatie met hun uitgezette Turkije-correspondent Ans Boersma verbroken. De hoofdredactie meldt dat het diep teleurgesteld is over een gebrek aan openheid aan de kant van de correspondente over onder meer een eerdere relatie. Laatste wijziging: 18 januari 2019, 20:57

De correspondente had vóórdat ze bij het FD als correspondente werd aangetrokken een relatie met een Syriër, die eind vorig jaar in Nederland is gearresteerd wegens banden met de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Volgens Nieuwsuur zou Boersma haar ex hebben geholpen om een visum te krijgen. Bij die visumaanvraag zou valse informatie zijn opgegeven.

Het verhaal kwam donderdag aan het rollen en leidde uiteindelijk zelfs tot een verdenking van een strafbaar feit. De FD-hoofdredactie vindt dat Boersma openheid van zaken had moeten geven toen haar bij aanstelling werd gevraagd of er persoonlijke motieven waren om zich in Turkije te vestigen.

“Als het FD had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat voor het FD een belangrijke reden zijn geweest haar niet als freelance correspondent aan te trekken”, schrijft de hoofdredactie in een verklaring.

Ook toen haar ex-vriend werd herkend bij een bijeenkomst in De Balie en later gearresteerd, liet Boersma na de hoofdredactie in te lichten. “De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken”, aldus de hoofdredactie.

Het FD stelt dat er geen aanleiding is om te twijfelen aan de juistheid of journalistieke kwaliteit van de rond 45 artikelen die Boersma in de afgelopen twee jaar voor de zakenkrant produceerde.

De journaliste wordt maandag verhoord door de politie in Nederland. Meer bij het FD

Bekijk meer van

FD Ans Boersma

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Peter Grondman, 18 januari 2019, 21:38

En wat vindt de NVJ van de jongste ontwikkelingen ?

Yohannes, 19 januari 2019, 13:36

Allereerst leef ik met Ans Boersma mee. Ik wens haar rust, wijsheid en kracht in deze moeilijke periode.

1. Journalisten zijn ook maar mensen; gelukkig maar. De aanvankelijke reactie van journalisten en media op dit incident was voorbarig en getuigt van vooringenomenheid & arrogantie: “een vakgenoot wordt uitgezet, dus heeft het zeker met (Erdogan) inperking van persvrijheid te maken.” Good guys versus bad boys… Waarheidsvinding is dan het eerste slachtoffer van deze houding. Dit is niet de eerste keer.

2. Het is het goed recht van het FD om de werkrelatie met een werknemer (Ans Boersma) te verbreken. Ik heb de argumenten van het FD gelezen en naar het Nieuwsuur-interview met de hoofdredacteur van het FD gehoord/gekeken.
Ik krijg “knikkende knieën” van deze stap van de hoofdredactie OP DIT MOMENT. Het is net alsof Pilatus zijn handen in onschuld wast. Iemand “goede journalist” noemen en toch op dit moment haar als een baksteen laten vallen is alles behalve collegiaal. Op zijn minst had het FD het politieverhoor/onderzoek moeten afwachten.

3. Voorzover ik weet, wordt Ans Boersma niet verdacht van terroristische banden. Zij wordt wel verdacht (nog niet schuldig) van valsheid in geschrifte; blijkbaar om haar toenmalige geliefde -een vluchteling- naar Nederland te krijgen. Dit maakt iemand nog geen ongeschikte journalist. Ans Boersma wist niet dat haar toenmalige geliefde tot een “terroristische groep”, Jebhat Al Noesra, behoorde; in tegenstelling tot de Nederlandse overheid, die dezelfde groep van wapens voorzag.

4. Voorzover ik weet, heeft Ans Boersma professionele artikelen voor het FD (de Nederlandse samenleving) geschreven, gebaseerd op waarheidsvinding, hoor & wederhoor… Dit moet het criterium zijn en niet het privéleven van Ans Boersma en zeker niet vóórdat laatste als freelance correspondent ging werken voor het FD.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.