‘FD-correspondente Ans Boersma mogelijk Turkije uitgezet om eerdere relatie met al-Nusra-verdachte’

UPDATE Bijgewerkt om 16:50 Turkije heeft vanochtend correspondent Ans Boersma van Het Financieele Dagblad (FD) uitgezet. Turkije zegt van Nederland informatie te hebben gekregen dat de journaliste banden met terreur zou hebben. Ze werd daarop uit voorzorg en met een verwijzing naar 'veiligheid' op het vliegtuig gezet. Boersma geeft in een verklaring van het Financieele Dagblad aan dat het mogelijk een rol speelt dat ze in het verleden een relatie had met een Syriër die afgelopen najaar is gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.
Het Openbaar Ministerie (OM) zegt in een verklaring (die via het ANP inmiddels bij meerdere media is geland) dat Boersma verdachte is “in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme”. Zelf wordt Boersma niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, benadrukt het OM.
AD-verslaggever Niels Klaassen meldt dat Boersma zelf in het duister tast waar ze nu precies van verdacht wordt:
Wow, tot dusver weten ook #ansboersma zelf en FD-hoofdredacteur Jan Bonjer Niet waarvan ze dan verdacht wordt, vertelt Bonjer zojuist aan de telefoon.
— Niels Klaassen (@NielsKlaassen) January 17, 2019
Boersma acht het mogelijk dat haar uitzetting gerelateerd is aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syriër die afgelopen najaar in Nederland is gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, meldt het Financieele Dagblad in een verklaring.
Volgens Nieuwsuur en de Volkskrant zou het gaan om de man die in september 2017 in debatcentrum De Balie werd herkend als lid van een terreurgroep.
De NVJ vindt het een volstrekt onverantwoorde beslissing van het OM, om van iemand die niet verdacht wordt van terroristische activiteiten en werkzaam is als journalist in Turkije, dit soort informatie te delen met de Turkse autoriteiten. “Daarmee brengen ze de journalist, die sowieso al een risicovol beroep uitoefent in Turkije, op een onverantwoorde manier in gevaar,” aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. De NVJ is dan ook zeer benieuwd naar een nadere verklaring van het OM waarom ze voor deze onnodig zware maatregel hebben gekozen. “Ze hadden haar immers ook in Nederland kunnen bevragen.”
Volgens het FD stond Boersma namelijk al in begin december ‘gesignaleerd’ bij de Marechaussee. “De signalering van Ans is ingesteld op 4 december 2018. Ans is op 21 december 2018 vanuit Turkije in Nederland aangekomen, op Schiphol. Bij de paspoortcontrole op die datum heeft niemand haar vragen gesteld. Dat is ook niet gebeurd bij haar vertrek vanaf Schiphol naar Istanboel op 3 januari 2019. De Nederlandse ambassade wist volgens RTL Nieuws niet dat Boersma gesignaleerd stond.
Turkse verklaring
Fahrettin Altun, woordvoerder van de Turkse president Erdogan, ontkende eerder in een officiële verklaring dat Boersma is uitgezet vanwege haar journalistieke activiteiten. In een verklaring stelde hij dat Turkije door de Nederlandse politie is ingelicht dat de journaliste in contact stond met “een erkende terreurorganisatie”. Nederland zou de Turkse instanties hebben gevraagd om informatie over haar bewegingen binnen en buiten Turkije.
Daarop is besloten de correspondente uit voorzorg als ongewenst persoon uit te zetten, aldus Altun. Volgens Turkije zou Nederland hebben gewaarschuwd dat Boersma banden met Jahbat al-Nusra zou hebben.
!!! #Turkey says they received intelligence (!) from Dutch police that deported journalist Ans Boersma has links to a designated terrorist organisation. Full statement: pic.twitter.com/YdR0A3W2hn
— Melvyn Ingleby (@MelvynIngleby) January 17, 2019
Turkije-correspondent Lucas Waagmeester (NOS) zegt dat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) niet om uitzetting of uitlevering heeft gevraagd. Altun verbaast zich via Twitter over de ophef rond de uitzetting. “Als een geloofwaardige buitenlandse overheidsdienst je vertelt dat een van haar onderdanen banden met terreur heeft, neem je geen risico”.
If a credible foreign gov't agency tells you that one of their citizens has links to terrorism, you don't take any chances.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) January 17, 2019
The Dutch authorities alone are in a position to explain why they arrived at that conclusion. We won't speculate on the credibility of their intelligence.
Volgens de woordvoerder kan alleen Nederland verklaren hoe het tot die conclusie is gekomen. “We doen geen uitspraken over de juistheid van hun informatie”, stelt Altun.
Het OM in Nederland zegt tegen de NOS:
— Lucas Waagmeester (@NOSWaagmeester) January 17, 2019
-wij hebben niet om uitzetting of overlevering gevraagd.
-wij kunnen niet bevestigen dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt waarbij Boersma is betrokken
Boersma, die de afgelopen twee jaar als Turkije-correspondent werkte voor onder meer het FD, One World en Trouw was voor dit komend jaar geaccrediteerd. Ze zal de uitzetting juridisch aanvechten. Het Financieele Dagblad staat haar bij. Hoofdredacteur Jan Bonjer is geschokt over de uitzetting en noemt de uitzetting een flagrante schending van de persvrijheid.
Reacties
Journalistenvereniging NVJ kwam in actie toen Boersma gisteren werd aangehouden toen ze haar verblijfsvergunning wilde verlengen. Collega’s en de NVJ regelden juridische bijstand. Algemeen-secretaris Thomas Bruning noemt de uitzetting een nieuw dieptepunt in persvijandige beleid Turkije en roept de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie. voor haar uitzetting mocht ze ook niet langs haar huis om haar persoonlijke eigendommen op te halen.
Nieuw dieptepunt in persvijandige beleid Turkije: FD-correspondent wordt per direct land uitgezet. Kabinet, EU, accepteer dit niet langer. @nvj https://t.co/YUMWg1VZCc
— thomas bruning (@thomasbruning) January 17, 2019
Het Genootschap van Hoofdredacteuren stelt in een verklaring geschokt te zijn door de uitzetting. Voorzitter en hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff: “Het is onaanvaardbaar dat Turkije een journalist van het ene op het andere moment aanhoudt, een nacht vastzet en zonder enige verklaring het land uitzet. Boersma is een in Turkije geaccrediteerde journalist. Dit is een nieuwe, pijnlijke en trieste illustratie van hoe in Turkije met de journalistiek en persvrijheid wordt omgegaan. Vooral voor Boersma zelf moet dit een schokkende ervaring zijn.”
Turkije - al jaren ‘s werelds koploper waar het gevangen journalisten betreft - zet regelmatig journalisten buiten de deur. Meestal omdat de berichtgeving hen niet bevalt, verpakt in beschuldigingen propaganda te maken voor verboden organisaties of terreur. In 2015 overkwam dat journaliste Fréderike Geerdink.
Waagmeester brengt in herinnering dat in Nederland contacten leggen voor een verhaal onder vrije nieuwsgaring valt, maar dat in Turkije zoiets eenvoudig wordt uitgelegd als banden met een terroristische organisatie.
Bruning wil dat minister Blok van Buitenlandse Zaken de zaak hoog opspeelt bij zijn Turkse collega’s, niet in de laatse plaats vanwege het signaal aan Nederlandse collega’s die nu nog in Turkije werken. Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil eveneens dat Blok op het hoogste niveau protest aantekent tegen de gang van zaken. Meer bij Het Financieele Dagblad
Praat mee