word studentlid

— donderdag 5 september 2019, 14:58 | 0 reacties, praat mee

Openbaar Ministerie nog voorzichtiger met journalisten

Openbaar Ministerie nog voorzichtiger met journalisten
© Foto: ANP/Jerry Lampen

Het Openbaar Ministerie gaat nog voorzichtiger om met journalisten die in strafzaken opduiken. Daarvoor wordt de Aanwijzing dwangmiddelen tegen journalisten nog dit jaar aangepast. Dat schrijft Gerrit van den Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal aan de NVJ. Laatste wijziging: 18 september 2019, 15:11

Volgens Van den Burg wordt ‘hiermee een reeds op de werkvloer bekend gemaakte werkwijze vastgelegd’. De aanpassing is dus al in werking getreden maar moet nog formeel worden bekrachtigd.

De NVJ drong eerder dit jaar bij Van den Burg aan op een betere bescherming van journalisten nadat journalist Ans Boersma Turkije was uitgezet. Volgens de Turken omdat ze van de Nederlandse justitie informatie hadden ontvangen dat Boersma terroristische contacten onderhield.

Van den Burg schrijft dat in de nieuwe aanwijzing wordt vastgelegd dat als journalisten betrokken raken bij informatie-uitwisseling in het kader van de wederzijdse rechtshulp in strafzaken er een verzwaard regime geldt voordat er van informatie-uitwisseling sprake kan zijn.

In dergelijke gevallen is toestemming nodig van de hoofdofficier van justitie en dient het College van procureurs-generaal geïnformeerd te worden. Pas daarna mogen Nederlandse en buitenlandse opsporingsdiensten informatie uitwisselen of verzoeken aan elkaar doen mensen te volgen of aan te houden.

Door de aanwijzing aan te passen, verplicht Van den Burg opsporingsinstanties voortaan Nederlandse journalisten in binnen- en buitenland hetzelfde te behandelen. De NVJ is tevreden met de nieuwe aanwijzing.

Tom de Boer, de civiele advocaat van Ans Boersma, is blij dat hiermee de bijzondere positie van journalisten wordt bevestigd. ‘De feiten laten zien dat dit in de zaak van Ans Boersma niet goed is gegaan.’

Boersma bereidt een zaak tot schadevergoeding voor en zal de Staat binnenkort aansprakelijk stellen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.