— donderdag 26 maart 2020, 15:51 | 0 reacties, praat mee

Actualiteitenprogramma’s krijgen bij RTL 4 de ruimte, maar voor hoe lang nog?

Peter van der Vorst - © Sander de Koning

"Actualiteitenprogramma’s blijven natuurlijk alle ruimte krijgen bij RTL 4. Ze zijn als cruciaal bestempeld voor de nieuwsvoorziening en ik vind het belangrijk dat we op die manier onze maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Maar als de quarantaineperiode langer gaat duren, zullen we ook herhalingen inzetten. En wie weet wat er nog voor creatieve ideeën vanuit ons en de makers gaan komen," dat zegt RTL-directeur Peter van der Vorst in een gesprek met het AD.

RTL-directeur Peter van der Vorst stelt dat er per week wordt gekeken, maar dat er op dit moment gelukkig nog vrij veel content is die uitzendklaar is.

Van der Vorst meldt ook een oproep te hebben uitgestuurd aan alle makers om hun ideeën te delen. “Niet alles is geschikt voor tv, maar er is al een Videoland journaal opgezet dat sinds gisteren in de lucht is en online, omdat we zien dat mensen veel afleiding zoeken bij streamingdiensten. Viviënne van den Assem geeft hier tips over wat er allemaal te vinden is. Arie Boomsma maakt nu Videoland Gym om iedereen fit te houden. Met Beau van Erven Dorens wordt gesproken over een Talk TV programma. Het is nog pril, maar we gaan onderzoeken of het technisch mogelijk is vanuit zijn huis iets uit te zenden.”

Ook bij andere zenders vallen gaten in de programmering nu evenementen worden afgezegd en producties stilvallen door de coronacrisis. Die gaten moeten weer gevuld worden. De omroepen en zenders gaan daar verschillend mee om.

Een woordvoerder van Talpa meldt dat er voldoende creativiteit en inventiviteit aanwezig is om een goede programmering te ontwikkelen. “Denk aan In het Hart van Nederland”, stelt Talpa. “Bij radio aan de live-lunches met Davina Michelle en Snelle en bij Talpa Social aan Jong Nederland blijft in beweging. Daarbij dagen bekende sporters en TikTokkers Nederlandse jongeren en hun ouders uit om in beweging te blijven tijdens de coronacrisis.”

Ook de NPO is het improviseren. Actualiteitenprogramma’s komen vaker en sommige programma’s hebben meer uitzendtijd gekregen. Zo is vanaf maandag op NPO 2 een aangepaste dagprogrammering te zien. “Met bijvoorbeeld programma’s die ooit de Televizier Ring hebben gewonnen, meldt Frans Klein, directeur video van de NPO.

Lees ook:
Nog zeker twee weken langere uitzendingen talkshow Jinek (25 maart 2020)
‘NPO speelt diverse rollen in stilgevallen Nederland’ (25 maart 2020)
Advertentiebudgetten vallen weg, mediabedrijven onder druk (23 maart 2020)
Banenverlies bij Talpa vanwege coronacrisis (20 maart 2020)

Bekijk meer van

Talpa RTL NPO coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.