— vrijdag 5 februari 2021, 16:16 | 0 reacties, praat mee

Corona veranderde het tv-kijken

Martien Meiland, bekend van het SBS-programma Chateau Meiland - © Clemens Rikken / ANP

Het tv-kijken is het afgelopen jaar flink veranderd, zo schrijft het AD. Uit interviews met omroepdirecteur Frans Klein (NPO), Peter van der Vorst, directeur content bij RTL, en Marco Louwerens, directeur Televisie bij Talpa, blijkt dat de behoefte van de kijker veranderde naarmate het coronajaar vorderde.

“Toen de coronacrisis zich aandiende, wilden mensen eigenlijk meteen goed worden geïnformeerd. Ze waren hongerig naar informatie, nieuws en kennis over corona. Over gezondheid, economie, de culturele sector,” aldus Klein in het AD. Hij paste de programmering aan met extra uitzendingen van EenVandaag, Nieuwsuur en de talkshow Op1, maar ook initiatieven als Frontberichten en Heimwee TV.

Ook RTL zag de kijkersaantallen bij nieuws -en actualiteitenprogramma’s omhoog schieten. “De pijlers onder onze programmering. Met zowel RTL Nieuws, Editie NL, Boulevard en de talkshows van Eva en Beau. We braken records wat marktaandeel betreft,” zegt Van der Vorst.

De behoefte van de kijker veranderde naarmate het coronajaar vorderde. “De tweede lockdown bracht een andere stemming met zich mee”, vervolgt Klein. “Er was al meer duiding over corona, maar mensen waren ook toe aan meer ontspanning.” Dat de kijker nu meer vermaak wil, beaamt ook Louwerens. “Groot entertainment en actualiteitenprogramma’s zijn genres die de consument altijd al aanspreken, maar sinds de uitbraak van Covid-19 helemaal. We hebben op deze behoefte met een mix aan verbindende, ontspannende en informatieve bestaande en nieuwe programma’s ingespeeld”, aldus Louwerens. SBS6 lanceerde daarom de afgelopen tijd programma’s als We Want More, Wie van de 3, Chateau Meiland en Marble Mania.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.