— woensdag 14 december 2016, 10:25 | 0 reacties, praat mee

Actie tegen sleepnet-component in Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Bits of Freedom / Free Press Unlimited / Internet Society Nederland

Bits of Freedom, Free Press Unlimited en Internet Society Nederland zijn een actie begonnen om het plan voor een breed datasleepnet uit het wetsvoorstel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) te laten halen. De organisaties begrijpen dat de huidige wet vernieuwing behoeft, maar stellen dat dit zonder sleepnet-technologie kan. Laatste wijziging: 14 december 2016, 10:29

Ervaringen uit het verleden tonen bovendien aan dat geheime diensten en opsporingsinstanties aanslagplegers meestal allang in het vizier hadden - dat was het geval bij aanslagen in Parijs en Brussel.

“Gebrek aan informatie is dus niet zozeer het probleem. In plaats van nog meer informatie te onderscheppen kan er beter worden geïnvesteerd in het benodigde mensenwerk om gericht verzamelde data te analyseren. Dat verbetert de slagvaardigheid van de geheime diensten zonder dat er massaal informatie over onschuldige mensen wordt verzameld”, aldus de initiatiefnemers achter geensleep.net/

De Tweede Kamer bespreekt de sleepnet-plannen op 15 december, waarna tot 22 december door Kamerleden vragen kunnen worden ingediend over de plannen. Bits of Freedom, Free Press Unlimited en Internet Society Nederland hopen dat hun actie mensen aanspoort om Kamerleden aan te spreken op de plannen voor omvangrijke, ongerichte dataverzameling.

Er is de laatste maanden veel kritiek op de plannen voor een nieuwe Wiv. Een groep wetenschappers stuurde recent een brief met tekortkomingen (onder meer rond slecht geregeld toezicht op informatieaanvragen) en de

Een speciale studiecommissie zond vorige week haar bevindingen naar de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van journalistieke organisaties klaagden over de impact die het wetsvoorstel heeft op de bronbescherming.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurde minister Plasterk een lijst met verbetersuggesties. Voor de OVSE is een belangrijke afweging dat een nieuwe Nederlandse Wiv mogelijk als voorbeeld voor andere landen dient.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.