— dinsdag 14 april 2015, 09:39 | 0 reacties, praat mee

‘Aandacht voor spionage bij GCCS’

Free Press Unlimited, Bits of Freedom, Article19, Greenhost en Tactical Technology Collective doen een oproep aan overheden om het onderwerp massa surveillance op de agenda te zetten tijdens de Global Conference on Cyberspace (GCCS2015), aanstaande donderdag in Den Haag.

Doel van de conferentie is kennisuitwisseling. De agenda is breed: van beschermen van consumenten tot veiligheid versus privacy. De organisaties vinden dat sinds de onthullingen van Edward Snowden, voormalig werknemer bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, massa surveillance ook moet worden besproken. In een persbericht wordt het de ‘Elephant in the Room’ genoemd. Menso Heus van Free Press Unlimited: “Zolang overheden hun burgers massaal afluisteren en bespioneren heeft het weinig zin om met hen te praten over een veilig en open internet.”

Het massaal afluisteren leidt volgens de organisaties onder andere tot het oppakken en vervolgen van dissidenten, journalisten, klokkenluiders en activisten. Sacha van Geffen van Greenhost: “Wij beheren de fundamentele infrastructuur voor journalisten en activisten die werken in de zwaarst mogelijke omstandigheden. Hun levens en die van hun medestanders zijn afhankelijk van een betrouwbaar communicatienetwerk. De afluisterpraktijken van geheime diensten maakt onze systemen onbetrouwbaar, kwetsbaar en zet levens op het spel.”

Voorafgaand aan de conferentie bieden de organisaties een statement aan en een verzameling van grove online schendingen van mensenrechten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.