website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kabinet wint Big Brother Award om Wiv-sleepnet

Lars Pasveer — Geplaatst in prijzen op dinsdag 12 december 2017, 16:01

Bits of Freedom

Bits of Freedom

Nieuws

Tijdens de Big Brother Awards 2017 zijn het kabinet en handelaar in kredietprofielen Focum door respectievelijk het publiek en experts ‘beloond’ voor hun inspanningen. De Belastingdienst krijgt een oneervolle vermelding voor hun jacht op informatie waarbij privacywetgeving werd genegeerd.

De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, gaat dit jaar naar de Amerikaanse journaliste Kashmir Hill. Ze maakt met haar verhalen “de privacyproblematiek op een originele en begrijpelijke manier inzichtelijk voor een groot publiek”, aldus de jury.

Voor de wijze waarop het kabinet de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heeft ingericht en ondanks grote maatschappelijke bezwaren wil invoeren, won de regering de publieksprijs. De verantwoordelijke minister Kasja Ollongren kwam de prijs persoonlijk ophalen.

Twee jaar eerder, toen de vernieuwing van de Wiv ook al speelde, haalde ‘een trotse’ minister Plasterk de prijs ook zelf op. Plasterk beloofde toen dat er mogelijk nog wijzigingen aan de wet zouden worden aangebracht.

Ollongren bestreed in haar acceptatiespeech dat de Wiv een sleepnet inhoudt. De balans tussen veiligheid en privacy zou zijn gewaarborgd.

De expertjury van de Big Brother Awards kozen het bedrijf Focum uit als grootste privacyschender. Het bedrijf legt profielen aan over kredietwaardigheid van individuen en verhandelt die informatie. De datahandelaar (met 10,5 miljoen profielen) neemt verder geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van die uit openbare bronnen samengestelde informatie, licht niemand in dat er een profiel over ze bestaat en heeft geen duidelijke procedure voor het corrigeren van fouten in het profiel.

Hoe meer bedrijven (winkels, banken, werkgevers) zulke profielen gebruiken, hoe groter de impact op het leven van de persoon in kwestie. Meer bij Bits of Freedom

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.