training eu starters

— dinsdag 12 december 2017, 16:01 | 0 reacties, praat mee

Kabinet wint Big Brother Award om Wiv-sleepnet

Bits of Freedom

Tijdens de Big Brother Awards 2017 zijn het kabinet en handelaar in kredietprofielen Focum door respectievelijk het publiek en experts 'beloond' voor hun inspanningen. De Belastingdienst krijgt een oneervolle vermelding voor hun jacht op informatie waarbij privacywetgeving werd genegeerd. Laatste wijziging: 12 december 2017, 16:02

De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, gaat dit jaar naar de Amerikaanse journaliste Kashmir Hill. Ze maakt met haar verhalen “de privacyproblematiek op een originele en begrijpelijke manier inzichtelijk voor een groot publiek”, aldus de jury.

Voor de wijze waarop het kabinet de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heeft ingericht en ondanks grote maatschappelijke bezwaren wil invoeren, won de regering de publieksprijs. De verantwoordelijke minister Kasja Ollongren kwam de prijs persoonlijk ophalen.

Twee jaar eerder, toen de vernieuwing van de Wiv ook al speelde, haalde ‘een trotse’ minister Plasterk de prijs ook zelf op. Plasterk beloofde toen dat er mogelijk nog wijzigingen aan de wet zouden worden aangebracht.

Ollongren bestreed in haar acceptatiespeech dat de Wiv een sleepnet inhoudt. De balans tussen veiligheid en privacy zou zijn gewaarborgd.

De expertjury van de Big Brother Awards kozen het bedrijf Focum uit als grootste privacyschender. Het bedrijf legt profielen aan over kredietwaardigheid van individuen en verhandelt die informatie. De datahandelaar (met 10,5 miljoen profielen) neemt verder geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van die uit openbare bronnen samengestelde informatie, licht niemand in dat er een profiel over ze bestaat en heeft geen duidelijke procedure voor het corrigeren van fouten in het profiel.

Hoe meer bedrijven (winkels, banken, werkgevers) zulke profielen gebruiken, hoe groter de impact op het leven van de persoon in kwestie. Meer bij Bits of Freedom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.