— vrijdag 3 juni 2016, 13:03 | 0 reacties, praat mee

Aantal klachten bij RvdJ toegenomen in 2015

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) behandelde vorig jaar 45 klachten, zo blijkt uit het jaarverslag 2015. Daarnaast waren er nog eens 32 klachten die door de klager uiteindelijk niet zijn doorgezet. Ten opzichte van 2014 is dat een toename van 25 procent.

Volgens de Raad is de toename te verklaren door de vereenvoudiging van de klachttermijnen per 1 augustus vorig jaar. Het aantal klachten ligt nog altijd een stuk lager dan in 2013, toen er nog 120 klachten werden behandeld. Ook ontving de RvdJ in 2015 vijf herzieningsverzoeken.

Net als andere jaren werd er verreweg in de meeste gevallen geklaagd over onjuiste c.q. tendentieuze berichtgeving, het niet (goed) toepassen van wederhoor en schending van de privacy. Daarnaast had een belangrijk deel van de zaken betrekking op de selectie van nieuws en het gebruik van bronnen.

De Raad heeft in totaal 25 conclusies gegeven, waarvan in acht gevallen de journalistieke handelwijze (gedeeltelijk) onzorgvuldig werd bevonden en in elf zaken zorgvuldig. In de overige gevallen onthield de Raad zich van een oordeel, is de klacht niet inhoudelijk behandeld of betrof het een toe- dan wel afgewezen verzoek tot herziening. De conclusies hebben betrekking op negentien verschillende media en verder op op individuele journalisten. Daarnaast werden twaalf klachten in eerste instantie afgedaan middels een beslissing van de voorzitter en secretaris. Van vijf in 2015 behandelde klachten is de conclusie genomen in 2016.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.