training eu starters

— donderdag 27 juni 2019, 13:07 | 0 reacties, praat mee

Almere DEZE WEEK stopt met Raad voor de Journalistiek

De site van Almere DEZE WEEK, met het artikel over het vermeende wangedrag van wethouder Herrema.

Het weekblad Almere DEZE WEEK (ADW) erkent de Raad voor de Journalistiek niet langer uit onvrede over het uitblijven van een herziening van een eerder gegeven conclusie in een conflict tussen het weekblad en (inmiddels oud-)wethouder Tjeerd Herrema. Laatste wijziging: 4 juli 2019, 16:24

De herziening is afgewezen omdat “de procedure alleen open staat voor media en journalisten die daadwerkelijk in de zin van effectief op de klacht hebben gereageerd”, aldus de raad in een uitleg aan de krant.

De advocaat van ADW struikelt over het woord effectief, dat nergens in de reglementen voorkomt, waarvan de strekking onduidelijk is en nu in het nadeel van de krant uitpakt.

Volgens de advocaat heeft zij in eerste instantie afgezien van inhoudelijk verweer, omdat er toen ook nog een juridische procedure liep tegen de krant en de betrokken journalist. Er was verder vertrouwen dat de Raad uit het relaas van Herrema de conclusie zou trekken dat ADW niets te verwijten valt.

Frits van Exter, voorzitter van de raad, laat in een brief aan de krant weten dat hij het betreurt dat er wegens geldgebrek geen volledig hoger beroep mogelijk is, alleen een vorm van herziening.

Van Exter: ‘Het voorgaande neemt niet weg dat uw opmerkingen voor ons aanleiding zijn de bepalingen in ons Reglement betreffende de herzieningsprocedure nog eens goed onder ogenschouw te nemen en wellicht de bewoordingen aan te passen.’

De Raad blijft er dus bij dat ADW zijn kans op verweer heeft laten lopen. De krant vindt dat het op dat moment geen verweer kón voeren vanwege de lopende juridische procedure en dat het begrip ‘daadwerkelijk’ nu verkeerd wordt uitgelegd.

De Raad oordeelde op 7 januari van dit jaar dat de krant journalistiek onzorgvuldig had gehandeld, toen het publiceerde over eigenaardige persoonlijke berichten aan ADW-journalist Marcel Beijer, vanaf de telefoon van wethouder Herrema.

Om te achterhalen of die berichten echt per ongeluk waren verstuurd, zoals de wethouder claimde, werd een extern onderzoeksbureau ingeschakeld. Dat onderzoek was nog niet afgerond, toen ADW over de zaak schreef.

De Raad stelt: ‘Het is evident dat Beijer en de krant betrokken zijn bij de kwestie en als zodanig belanghebbenden zijn. Doordat zij hebben meegewerkt aan het opstellen van de vragen voor het onderzoeksbureau, waarna afspraken zijn gemaakt over de verspreiding van het rapport, zijn zij ook partij geworden bij dit onderzoek. Daarbij gaat het bovendien om zeer ernstige aantijgingen aan het adres van klager, die voor hem grote gevolgen kunnen hebben.’

De krant wilde bij de herziening aantonen dat, als de Raad de correspondentie goed had gelezen, hij tot de conclusie was gekomen dat Almere Deze Week juist níet bij het opstellen van de vragen is betrokken en juist geen afspraken heeft gemaakt over de verspreiding - en daarmee dus ook niet onzorgvuldig heeft gehandeld.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.