— dinsdag 9 januari 2018, 14:41 | 1 reactie, praat mee

Jaaroverzicht Raad voor de Journalistiek: media kregen vaker gelijk

Het afgelopen jaar heeft de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) 67 zaken behandeld, waarbij in 46 gevallen conclusies zijn getrokken over de journalistieke zorgvuldigheid die aanleiding waren voor een klacht. In 41 procent van de gevallen oordeelde de Raad dat zorgvuldig was gehandeld. In 20 procent van de gevallen werd geoordeeld dat media (soms deels) onzorgvuldig hadden gehandeld. Laatste wijziging: 9 januari 2018, 14:42

Dat is fors lager dan het jaar ervoor, toen dat oordeel nog op 37 procent van de behandelde klachten sloeg. In de resterende gevallen achtte de Raad zich onbevoegd, werden klachten niet inhoudelijk behandeld, betrof het afgewezen verzoeken tot herziening of was het onmogelijk vast te stellen welke partij gelijk had.

Er waren 27 verschillende media bij klachten betrokken, waarbij er het vaakst over publicaties in dagbladen werd geklaagd. “In vergelijking tot vorig jaar is opvallend dat het percentage klachten tegen landelijke dagbladen ruim verdubbelde, terwijl het aandeel van de regionale dagbladen met 10 procent afnam”, schrijft de Raad.

Er werden over heel 2017 100 klachten ingediend. In 20 gevallen zette de klager niet door of had de klager zich direct tot de Raad gewend. Bezwaren moeten altijd eerst bij het medium zelf worden neergelegd.

Over tien zaken die laat in 2017 zijn behandeld, volgen dit jaar pas definitieve conclusies.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jordi Maijenburg, 9 januari 2018, 14:53

Dit stuk zou op z’n minst het aantal behandelde zaken in 2016 moeten bevatten om überhaupt iets te kunnen zeggen. Op basis van percentages zonder de absolute cijfers tussen jaren te vergelijken, heb je onderzoekstechnisch vrij weinig te concluderen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.