website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Jaaroverzicht Raad voor de Journalistiek: media kregen vaker gelijk

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op dinsdag 9 januari 2018, 14:41

Nieuws Het afgelopen jaar heeft de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) 67 zaken behandeld, waarbij in 46 gevallen conclusies zijn getrokken over de journalistieke zorgvuldigheid die aanleiding waren voor een klacht. In 41 procent van de gevallen oordeelde de Raad dat zorgvuldig was gehandeld. In 20 procent van de gevallen werd geoordeeld dat media (soms deels) onzorgvuldig hadden gehandeld.

Dat is fors lager dan het jaar ervoor, toen dat oordeel nog op 37 procent van de behandelde klachten sloeg. In de resterende gevallen achtte de Raad zich onbevoegd, werden klachten niet inhoudelijk behandeld, betrof het afgewezen verzoeken tot herziening of was het onmogelijk vast te stellen welke partij gelijk had.

Er waren 27 verschillende media bij klachten betrokken, waarbij er het vaakst over publicaties in dagbladen werd geklaagd. “In vergelijking tot vorig jaar is opvallend dat het percentage klachten tegen landelijke dagbladen ruim verdubbelde, terwijl het aandeel van de regionale dagbladen met 10 procent afnam”, schrijft de Raad.

Er werden over heel 2017 100 klachten ingediend. In 20 gevallen zette de klager niet door of had de klager zich direct tot de Raad gewend. Bezwaren moeten altijd eerst bij het medium zelf worden neergelegd.

Over tien zaken die laat in 2017 zijn behandeld, volgen dit jaar pas definitieve conclusies.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Jordi Maijenburg, 9 januari 2018, 14:53

    Dit stuk zou op z’n minst het aantal behandelde zaken in 2016 moeten bevatten om überhaupt iets te kunnen zeggen. Op basis van percentages zonder de absolute cijfers tussen jaren te vergelijken, heb je onderzoekstechnisch vrij weinig te concluderen.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.