website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Google verwerpt Trumps beschuldiging van beïnvloeding

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 29 augustus 2018, 08:54

ANP

ANP

Nieuws Google heeft in een reactie op een Twitter-tirade van president Trump gezegd dat zoekresultaten niet politiek bepaald worden, maar het resultaat zijn van een combinatie van honderden factoren, waaronder het aantal prominente sites dat naar materiaal verwijst. Trump stelde gisteren dat Google alleen slecht nieuws over zijn regering laat zien.

“Het systeem is bevooroordeeld”, fulmineerde Trump. Hij reageerde op een reportage bij Fox News. Hij kondigde niet nader geduide maatregelen aan.

CNN (van wie volgens Trump het ‘fake news’ bijzonder vaak bovenaan staat) meldt dat Trumps economische adviseur Larry Kudlow onder maatregelen vooral nader onderzoek en analyse verstaat. Kudlow stelde dat de exacte werking van het Google-algoritme, dat geen ruimte zou laten voor specifieke censuur, hem boven de pet gaat.

Twitteraars wezen erop dat de door Trump aangehaalde zoekterm ‘trump news’ normale resultaten oplevert, met zelfs Fox News als eerste hit.

Tegenover CNN verklaart een woordvoerder van Google dat de zoekresultaten nooit politiek worden ingezet om een bepaald sentiment te voeden. Critici van Trump zien de tirade tegen ‘Trump-vijandige’ techbedrijven in de strategie om wantrouwen te zaaien tegen gevestigde organisaties met een vermeende linkse signatuur. 

Volgende maand ondervraagt het Amerikaanse Congres onder meer Facebook, Google en Twitter over ‘social media filtering’, censuur en manipulatie van de verkiezingen. Meer bij CNN

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.