— woensdag 29 augustus 2018, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Google verwerpt Trumps beschuldiging van beïnvloeding

ANP

Google heeft in een reactie op een Twitter-tirade van president Trump gezegd dat zoekresultaten niet politiek bepaald worden, maar het resultaat zijn van een combinatie van honderden factoren, waaronder het aantal prominente sites dat naar materiaal verwijst. Trump stelde gisteren dat Google alleen slecht nieuws over zijn regering laat zien. Laatste wijziging: 29 augustus 2018, 08:58

“Het systeem is bevooroordeeld”, fulmineerde Trump. Hij reageerde op een reportage bij Fox News. Hij kondigde niet nader geduide maatregelen aan.

CNN (van wie volgens Trump het ‘fake news’ bijzonder vaak bovenaan staat) meldt dat Trumps economische adviseur Larry Kudlow onder maatregelen vooral nader onderzoek en analyse verstaat. Kudlow stelde dat de exacte werking van het Google-algoritme, dat geen ruimte zou laten voor specifieke censuur, hem boven de pet gaat.

Twitteraars wezen erop dat de door Trump aangehaalde zoekterm ‘trump news’ normale resultaten oplevert, met zelfs Fox News als eerste hit.

Tegenover CNN verklaart een woordvoerder van Google dat de zoekresultaten nooit politiek worden ingezet om een bepaald sentiment te voeden. Critici van Trump zien de tirade tegen ‘Trump-vijandige’ techbedrijven in de strategie om wantrouwen te zaaien tegen gevestigde organisaties met een vermeende linkse signatuur. 

Volgende maand ondervraagt het Amerikaanse Congres onder meer Facebook, Google en Twitter over ‘social media filtering’, censuur en manipulatie van de verkiezingen. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Trump Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.