mgm nvj maart

— dinsdag 21 december 2021, 17:01 | 0 reacties, praat mee

43 procent Afghaanse media in drie maanden tijd verdwenen

43 procent Afghaanse media in drie maanden tijd verdwenen
Een vrouwelijke journalist gezien door een gordijn dat is geplaatst om vrouwen te scheiden van de mannen die bij Radio Begum in Kabul in november 2021 - © Hector Retamal / AFP

Van de 543 media die aan het begin van de zomer in Afghanistan werden geteld, waren er eind november nog slechts 312 actief. Dit betekent dat 43 procent van de Afghaanse media in drie maanden tijd is verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van Reporters Sans Frontières (RSF) en de Afghan Independent Journalists Association (AIJA). Laatste wijziging: 21 december 2021, 17:03

In totaal zijn 231 mediaorganisaties gesloten, meldt de persvrijheidsorganisatie. In zeven Afghaanse provincies is minstens 60 procent van de media gesloten sinds de overname door de Taliban.

De overname van de Taliban heeft grote gevolgen gehad voor de werkgelegenheid in de mediasector. Meer dan 6.400 journalisten zijn sinds 15 augustus hun baan kwijtgeraakt. Van de 10.790 mensen die begin augustus in de Afghaanse media werkten (8.290 mannen en 2.490 vrouwen) waren er nog maar 4.360 (3.950 mannen en 410 vrouwen) - of vier op de tien mediawerkers - nog aan het werk toen dit onderzoek werd uitgevoerd. Vrouwelijke journalisten zijn het hardst getroffen: 84 procent van hen is hun baan kwijtgeraakt.

De Taliban leggen lokale media voorwaarden op (I) / (II), die onder meer inhouden dat er helemaal geen vrouwelijke journalisten in dienst morgen zijn. Het medialandschap is nu dan ook grotendeels verstoken van vrouwelijke journalisten, zelfs in regio’s zoals Kabul, waar er traditioneel meer waren. Minder dan 100 vrouwelijke journalisten durfden weer aan het werk te gaan in de weken nadat de Taliban in Kabul waren aangekomen en vrouwen hadden gezegd thuis te blijven. Van de 1.190 vrouwelijke journalisten en mediawerkers die begin augustus in de hoofdstad werden geteld, zijn er nu slechts 320 aan het werk, een daling van 73 procent.

Veel journalisten probeerden te vluchten toen de Taliban aan de macht kwam. Hoe moeilijk hun situatie was bleek wel uit het recente verhaal van NU.nl-verslaggever Harm Ede Botje over de Afghaanse fotograaf Massoud Hossaini. Hij ontkwam met een van de laatste commerciële vluchten uit Kabul. Hij stond op een ­dodenlijst van de Taliban en is nu in Nederland. En oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen was nauw betrokken bij de evacuatie van zijn Afghaanse tolk Edris en zijn gezin naar Nederland.

Lees ook:
Lessen voor de Pers met de Afghaans-Nederlandse Seweta Zirak (12 oktober 2021)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.