e learning nvj

— dinsdag 5 oktober 2021, 13:11 | 0 reacties, praat mee

Afghaanse journalist neergeschoten

© Mohammad Rahmani

De prominente journalist en schrijver Sayed Maroof Sadat is op 2 oktober neergeschoten, zo schrijft de International Federation of Journalists (IFJ). De IFJ noemt het de zoveelste aanslag op de Afghaanse persvrijheid.

De aanslag gebeurde in de stad Jalalabad. Naast Sadat werden er nog drie andere mensen dodelijk getroffen, waaronder twee Taliban-strijders. Ook Sadats zoon is zwaargewond geraakt. Het is nog onduidelijk wie de aanslag heeft gepleegd, maar Islamitische Staat (IS) wordt verdacht aangezien ze een sterke aanwezigheid in die regio hebben. De moorden worden door de Taliban onderzocht.

Sadat was een bekend journalist, die werkte voor verscheidene nationale en internationale mediabedrijven. Daarbij was hij ook woordvoerder van het vroegere Afghaanse Departement van Plattelandsontwikkeling. Sadat werd op 3 oktober begraven. Zijn familieleden stellen dat Sadat geen vijanden had, voor zover duidelijk was. Veel mediawerkers zijn nu bang om in de provincie van Nangarhar te werken. “Als zulke incidenten niet voorkomen worden, dan worden journalisten gedwongen het land te verlaten,” stelt medejournalist Jawid Razmand.

De persvrijheid staat in heel Afghanistan onder druk. Journalisten worden stelselmatig mishandeld of belanden in de gevangenis. Sinds de Taliban Afghanistan hebben veroverd, zijn er al vijf journalisten om het leven gekomen.

Bekijk meer van

Taliban Afghanistan

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.