basis naar compleet

— zondag 8 januari 2017, 16:32 | 0 reacties, praat mee

Zware kritiek HMC-redactie op Arjan Paans

Arjan Paans, hoofdredacteur van de dagbladen van HMC ligt onder vuur bij de redactie. In een brandbrief van 4 januari verwijten alle negentien chefs Paans dat hij begrip toont voor de aangekondigde banenreductie van 45 fte’s en dat hij de leidinggevenden nauwelijks betrekt bij de plannen voor een nieuwe krant.  Laatste wijziging: 9 januari 2017, 13:51

“Jij bént onze hoofdredacteur en we hebben met verbijstering kennisgenomen van het redactionele/journalistieke plan ‘Onder één dak’, dat jij en Paul Jansen (hoofdredacteur De Telegraaf, red.) hebben geschreven. Dat plan en de daaraan gekoppelde fte-reductie zijn voor ons, chefs en leidinggevenden van alle deelredacties van de dagbladen van HMC, onacceptabel.” 

Het stoort de chefs dat Paans zich welwillend lijkt op te stellen bij de banenreductie, doelend op een emailbericht Oudejaarsdag toen hij het nieuws bekend maakte. “Je legt je kennelijk neer bij de door de directie aangekondigde fte-reductie, want je schrijft: ‘Een reductie van een dergelijke omvang zal betekenen dat wij het komende jaar afscheid moeten nemen van talloze collega’s die met hart en ziel aan onze kranten verbonden zijn.” 
 
Verkeerde adres
De hoofdredacteur zegt in een reactie dat hij de boosheid van de chefs over de aangekondigde banenreductie goed kan voorstellen. Alleen zijn ze bij hem aan het verkeerde adres.  

“Met hun kritiek moeten ze bij de directie zijn. De directie stelt de kaders vast, zoals de fte-bezetting, waarbinnen ik als hoofdredacteur te werken heb. Wat ik daar intern over zeg, blijft tussen mij en de directie.” 

Paans is ervan overtuigd dat hij met een kleinere bezetting een goede krant kan blijven maken. “Daarop zeg ik volmondig ja. En daar zal ik mijn best voor blijven doen.” 
 
Toekomst 
De chefs verwijten Paans dat hij de redactie mondjesmaat betrekt bij het nadenken over de toekomst van de krant. “Je laat je op dit gebied niet of nauwelijks zien of horen. En ineens ligt er een plan op tafel, waar - nogmaals - jij je kennelijk bij neerlegt.” 

“Ik heb de chef al in september betrokken bij de plannen voor de nieuwe krant” reageert Paans. “Tijdens een bijeenkomst in Wijk aan Zee heb ik toen in grote lijnen mijn plannen ontvouwd. De afgelopen maanden heb ik daarover met diverse chefs en de redactieraad gesproken. Het worden andere kranten dan die we nu maken, laat dat duidelijk zijn. We zullen meer kopij afnemen van De Telegraaf, maar we blijven wel onze eigen kranten maken. Ik verzet me tegen de indruk die wordt gewekt dat De Telegraaf ons opslokt. Of dat we een inlegvel worden van De Telegraaf. Geen sprake van.” 
 
Morgenvroeg om negen uur spreekt Paans met alle chefs. In de brief vragen zij wat hij gaat doen om het vertrouwen op de redactie te herstellen. “Het vertrouwen in de hoofdredacteur is niet opgezegd, maar heeft wel een deuk opgelopen”, zegt voorzitter Peter Schat van de redactieraad.  

Paans: “Ondanks alle kritiek hebben de chefs nog vertrouwen in mij. Ik ga morgen proberen om meer met ze op één lijn te komen. Ik ga ze proberen te overtuigen dat ik erg mijn best doe en heb gedaan om de redactie zo goed mogelijk door dit proces te loodsen.” 

Schat zegt hoop te hebben dat de directie het bezuinigingsplan zal terugdraaien. “Alle gesprekken daarover moeten nog beginnen. Het zullen stevige gesprekken worden. Wat mij betreft is dit nog geen gelopen race.” 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.