data als kans

— woensdag 31 augustus 2022, 14:52 | 0 reacties, praat mee

Zembla moet uitspraak deskundige in granuliet-uitzendingen aanvullend rectificeren

Bert Beelen / Hollandse Hoogte

UPDATE Het televisieprogramma Zembla moet een uitspraak van een deskundige in een uitzending over het vermeend illegaal dumpen van granuliet aanvullend rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Alle andere vorderingen van granietbedrijf Graniet Import Benelux (GIB) wees de rechter af. Laatste wijziging: 2 september 2022, 07:36

In het tweeluik ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ stelde Zembla dat Rijkswaterstaat een vergunning had verleend aan het bedrijf Bontrup (waar GIB onderdeel van is) om 100.000 ton granuliet te storten in een natuurplas in Gelderland. Oud-milieuofficier van Justitie Gustaaf Biezeveld stelde dat GIB met de storting opzettelijk een strafbaar feit pleegde.

In de uitzending werd gesteld dat granuliet, het restproduct dat vrijkomt bij de productie van steenslag, een afvalstof is en geen grond. De rechter is van mening dat Zembla de beschuldiging van Biezeveld niet op de gekozen manier had mogen uitzenden. Wel stelt de rechtbank dat Zembla een feitelijke basis had voor de stelling dat granuliet een afvalstof is en dat de afgegeven vergunning niet juist was.

Biezeveld werd zelf eerder al door een civiele rechter veroordeeld tot rectificatie van zijn uitspraken. Daar is hij tegen in beroep gegaan. Zembla publiceerde die rectificatie destijds wel, maar moet van de rechter nu een uitgebreidere rectificatie plaatsen. De rectificatie moet daarbij niet alleen uit naam van Biezeveld gepubliceerd worden, maar ook uit naam van BNNVARA.

De aanvullende rectificatie moet geplaatst worden op de webpagina over de eerste granuliet-uitzending. Daarnaast moet hij ook in de eerste tv-uitzending gemonteerd worden, zodat personen die deze op een later moment terugkijken de rectificatie te zien krijgen.

Zembla werd eerder ook door de Raad voor de Journalistiek op de vingers getikt over het tweeluik. Volgens de Raad handelde Zembla deels onzorgvuldig. Als gevolg van die uitspraak besloot omroep BNNVARA de Raad voor de Journalistiek niet langer te erkennen. Meer bij BNNVARA

Bekijk meer van

Zembla GIB BNNVARA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.