PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 18 oktober 2016, 11:59 | 0 reacties, praat mee

Zaman Vandaag schrapte column arabist De Ruiter na dreiging

Behrouz Mehri / AFP

UPDATE Uit vrees voor mogelijk geweld tegen werknemers van de krant heeft Zaman Vandaag onlangs besloten geen nieuw werk van columnist Jan Jaap de Ruiter af te drukken. Turkse media meldden 'duizenden klachten' over een column van arabist De Ruiter, waarin hij stelde dat homoseksualiteit niet in strijd met het geloof is. Het besluit is vanmiddag teruggedraaid. Laatste wijziging: 19 oktober 2016, 09:31

De column dateert al van juni, maar na de Turkse media-aandacht besloot hoofdredacteur Mehmet Cerit dat de column aanhouden linke soep’ was. Hij vreesde voor de persoonlijke veiligheid van De Ruiter, zichzelf en andere Zaman-medewerkers.

Zaman Vandaag ligt sinds de mislukte staatsgreep van juli in Turkije onder vuur, omdat de uitgave Gülen-sympathieën zou hebben. Franse en Belgische edities van Zaman stopten in augustus vanwege bedreigingen; in september besloot de Duitse editie om dezelfde reden de handdoek in de ring te gooien.

Het schrappen van de column staat op gespannen voet met de strijdbare toon van Cerit rond de noodzaak van het beschermen van de persvrijheid. In Trouw zegt Cerit dat het niet de bedoeling was om De Ruiter monddood te maken, maar dat het hem om de persoonlijke veiligheid van De Ruiter en andere medewerkers ging.

“Het zijn heel moeilijke tijden. We worden afgeschilderd als landverraders, islamverraders. Afvalligen zelfs, die dood verdienen”, aldus Cerit. Hij noemt de omgang met onderwerpen als homoseksualiteit - gezien het taboe dat er binnen de Turkse gemeenschap op rust - een leerproces: “We moeten andersdenkenden, ook als ze kritisch zijn, leren aanvaarden en respecteren.”

Hoewel De Ruiter begrip heeft voor het besluit wil hij nu toch aandacht voor de invloed die Turkije heeft op media in Nederland. “Mij wordt mijn woord ontnomen. En dat komt door die beruchte lange arm van Erdogan.” Meer in Trouw

UPDATE

Zaman Vandaag meldt op de site dat De Ruiter weer voor de krant aan slag gaat. Hoofdredacteur Cerit, die eerder in Trouw van een ‘leerproces’ sprak, zegt dat alles geschreven moet kunnen worden. De persvrijheid moet voor “de korte lontjes van sommige moslims waar het de profeet betreft” gaan, aldus Cerit.

De Ruiter had onder andere een Franse opinie geciteerd dat betoogde dat Mohammed, had hij nu geleefd, homo’s wel zou laten trouwen. Hij stelt dat de les uit het gebeurde moet zijn dat Turkije zóveel invloed uitoefent, dat een hoofdredacteur in Nederland zich gedwongen voelt een columnist uit zijn krant te weren.

“Het debat gaat wat mij betreft dus niet over de relatie tussen Cerit en mij, die uitstekend was en is, maar over de persvrijheid. En in de slipstream daarvan over het onderwerp islam en homoseksualiteit”, aldus De Ruiter.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.