— donderdag 1 september 2016, 09:22 | 2 reacties, praat mee

Hoofdredacteur Zaman Vandaag weigert onder te duiken

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van Zaman Vandaag | Freek van den Bergh / ANP

De hoofdredacteur van de Turkse Gülen-gezinde krant Zaman Vandaag Mehmet Cerit is niet van plan onder te duiken, ondanks het feit dat zijn naam op een Turkse lijst van 'verdachte' Gülen-organsisaties voorkomt en mogelijk tienduizenden Turken in Nederland hem als potentiële terrorist zien. Laatste wijziging: 1 september 2016, 09:26

In een interview met dagblad Trouw zegt Cerit dat hij lange tijd niet geloofde dat het wantrouwen hier voet aan de grond zou krijgen. “Ik geloofde gewoon niet dat dit in Nederland zou kunnen gebeuren. Het verbaast me nog steeds. Dat mensen zo’n kliklijn bellen. Het is nu nóg moeilijker voor Gülenisten om transparant te zijn”, aldus Cerit.

Deze week sloten de Franse en Belgische edities van Zaman vanwege bedreigingen. De site van Zaman Vandaag werd door digitale aanvallen een tijdje offline gedwongen.

De effecten van de mislukte coup in Turkije en de golf aan arrestaties en ontslagen die volgden in kringen van Gülen-aanhangers zijn ook in Nederland voelbaar: Cerit zegt nu ‘Turkenplekken’ te vermijden. Hij deed aangifte over bedreigingen en scheldpartijen maar vindt dat de politie door inactie een verkeerd signaal afgeeft.

Cerit: “De Duitse regering haalde fel uit naar Diyanet (een vanuit Turkije aangestuurd religieus netwerk, red.), stopte elke samenwerking. De politie belt mensen die op sociale media bedreigingen uiten op: haal ze weg. Dat gebeurt dan ook. België vervolgt al zestig mensen en deelt boetes van duizenden euro’s uit. Dat maakt indruk. Mensen beseffen: het is menens, het is hier niet Turkije. In Nederland blijft actie uit.”

Zaman Vandaag is door het terugtrekken van Turkse adverteerders en opzeggingen in financiële problemen. De krant heeft nog zo’n zesduizend abonnees. Sommigen van hen willen de krant niet meer op het thuisadres ontvangen of krijgen hem liever met een andere naam op de envelop.

“Turkse Nederlanders kijken massaal naar Turkse tv-zenders. Erdogan komt elke dag hun huiskamer binnen om ze te vertellen dat wij terroristen zijn. Dit gaat maar door en niemand weet waar het eindigt.” Meer bij Trouw

Bekijk meer van

Zaman Vandaag Turkije Trouw

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Rick Pauw, 3 september 2016, 17:49

Ik vind Zaman Vandaag een objectieve stem in het Nederlandse medialandschap. Objectief, dus volkomen begrijpelijk dat dictator E. van dit voor hem lastige medium af wil.

Rick Pauw, 3 september 2016, 18:19

Voor alle duidelijkheid: ik ben Nederlander. Ik las voor het eerst over Zaman Vandaag in een internetrecensie van de roman ‘Spel’ van Wladimir Arn. Een daarin figurerende krant voor geïntegreerde Turkse Nederlanders, Spaarnerwaard Aktüel, zou gebaseerd zijn op Zaman Vandaag.  Opvallend felle reacties op dit korte tijd later gewiste blog, vooral omdat de sterreporter van Spaarnerburch Aktüel een Nederlandse lesbienne zou zijn. Wat een beetje rellerige fctie al niet los kan maken… Toen mij bleek dat Zaman Vandaag werkelijk bestond was mijn interesse gewekt. Ik ben de krant en haar (inderdaad ook Nederlandse, wie de gewraakte lesbienne is kon ik nooit achterhalen, maar dit terzijde) medewerkers gaan volgen, en ook ik vond het een verrijking voor de publieke opinie. En nu dit… Ik snap dat abonnees en adverteerders hun fikken niet aan deze kwestie willen branden, maar heeft nu echt niemand een goed plan om deze exponent van de democratie te redden? Laten we dictator E. nou echt bepalen wat er in de Nederlandse kiosk niet te koop is? Kan er via Villamedia nou echt niks beters worden ondernomen dan alleen plaatsing van dit bericht? Kom op zeg, we laten Mehmet Cerit en zijn dappere team toch niet verzuipen? Kopen die krant. Adverteren in die krant, het zal de adverteerders meer goed dan last opleveren. Laten wij die in vrijheid en verdraagzaamheid willen blijven leven Zaman Vandaag tot symbool van integratie en moderniteit uitroepen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.