— dinsdag 6 september 2016, 14:36 | 0 reacties, praat mee

Zaak tegen Ebru Umar aangehouden tot november

© Robin Van Lonkhuijsen / ANP

UPDATE De rechtszaak tegen Ebru Umar wordt aangehouden tot 24 november. Umar was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar werd vertegenwoordigd door haar advocaat. Laatste wijziging: 6 september 2016, 14:36

In totaal lopen er volgens De Telegraaf drie zaken tegen haar. Ze moest zich vandaag verantwoorden voor een interview met de Telegraaf waarin ze de Turkse vader des vaderlands Atatürk en president Erdogan dictators noemde. Umar was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar werd vertegenwoordigd door haar advocaat.

De tweede zaak draait om een tweet uit 2011, waarin ze schreef: Mohammed is een homo. Succes gegarandeerd.” Die zaken beginnen op 6 en op 22 september. De derde zaak draait om een recente tweet waarin de woorden „Fuck Erdogan” voorkwamen.

In NRC.next (betaald, via Blendle) zegt Umar te verwachten dat het proces zo’n twee jaar gaat duren. Haar advocaten verwachten dat het met een sisser gaat aflopen, maar daar is ze zelf niet zo zeker van. “Tot nu toe is niets gegaan zoals de advocaten het voorspeld hadden. Dus als zij een bepaalde boete noemen, reken ik op een hoger bedrag of een celstraf. Zij gaan uit van het recht, maar in Turkije wordt niet volgens het recht gehandeld.”

Umar werd in april opgepakt in Turkije. Ze mocht uiteindelijk na zeventien dagen Turkije verlaten nadat een rechter haar uitreisverbod ongegrond had verklaard. In die tussentijd was er ingebroken in haar huis in Amsterdam en werden er leuzen op de muren gekalkt. Na haar terugkeer werd ze bedreigd. Ze dook onder en kreeg beveiliging. Nu woont ze in Rotterdam.

Bekijk meer van

Turkije Ebru Umar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.