basis naar compleet

— donderdag 12 mei 2016, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Umar op geheim adres en in gesprek over beveiliging

Ihlas News Agency / AFP

Columniste Ebru Umar vertrekt naar een geheim adres en heeft een gesprek gehad over beveiliging. Ze heeft overleg gehad met het OM in Amsterdam en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid, dat zegt ze in een interview in De Telegraaf (via Blendle). Laatste wijziging: 12 mei 2016, 14:38

Umar, die Turkije ruim twee weken niet mocht verlaten, keerde dinsdagavond terug in Nederland. Ze ging niet naar haar huis in Amsterdam, waar onlangs werd ingebroken, maar kwam uiteindelijk terecht in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, vertelt ze.

Van daaruit gaat ze naar een geheim adres. “Bottom line is dat mensen mij zullen blijven herkennen, blijven uitschelden en blijven bedreigen.” Umar zegt ook dat ze heeft afgesproken openbare optredens te melden bij de instanties. “En hoe ik dan verder beveiligd word en de mate waarin is nog niet vastgesteld. Ik wil vooral gewoon mijn leven terug.

In gratis krant Metro, vertelt ze ook dat ze een aanbod kreeg om per boot uit Turkije te vluchten. Ze heeft er geen gebruik van gemaakt omdat zij en haar ouders niet vonden dat ze moest weglopen voor een rechtszaak.

“Terwijl half Nederland afgaf op politiek Den Haag, wist ik dat er achter de schermen geduwd, getrokken, gepraat en gedeald werd. Op een boot stappen doet zo’n proces niet goed; sterker nog, het brengt al die Nederlanders die met mijn terugkeer bezig zijn, in een redelijk lastig parket.”

Of er in Turkije alsnog een rechtszaak tegen Umar wordt gestart, is nog onduidelijk. Gisteren zei Umar dat ze niet van plan is om nog terug te gaan naar het land. De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag over de kwestie. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben al gezegd dat eventuele uitlevering wat hen betreft “onbestaanbaar” is.

Bekijk meer van

Turkije Ebru Umar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.