word studentlid

— maandag 8 oktober 2018, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Turkse autoriteiten over verdwenen journalist: ‘Kashoggi in consulaat vermoord’

Turkse autoriteiten over verdwenen journalist: ‘Kashoggi in consulaat vermoord’
De verdwijning van Jamal Koshoggi heeft veel internationale aandacht getrokken | Sedat Suna / EPA

Het mysterie rond de verdwenen Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft een donkere wending genomen. Volgens de Turkse autoriteiten is Khashoggi in het Saudische consulaat vermoord en in stukken afgevoerd. Een speciaal team zou volgens hen vanuit Saudi-Arabië naar Turkije zijn gereisd om de journalist te doden. De Saudische regering houdt vol dat Khashoggi het consulaat gewoon heeft verlaten. Laatste wijziging: 11 oktober 2018, 14:50

Khashoggi was in Instanbul om op het consulaat papierwerk te regelen voor een aanstaand huwelijk. Zijn verloofde wachtte tevergeefs buiten het consulaat op zijn terugkeer.

Khashoggi verliet enkele jaren terug Saudi-Arabië uit vrees te worden opgepakt voor zijn kritische houding. Hij woont nu in Washington en schrijft onder meer voor de Washington Post.

Chef Opinie Fred Hiatt van de Washington Post maakt zich ernstige zorgen over het lot van Khashoggi: “Als de berichten over Jamals moord waarheid blijken, is dat een monsterlijke en onbegrijpelijke daad. Jamal was, of zoals we hopen is een moedige journalist, die schrijft uit liefde voor zijn land en een diep geloof in menselijke waardigheid en vrijheid.”

De Washington Post publiceerde in de krant en online een witte pagina waar Khashoggi’s column had moeten staan. Ook werd de betaalmuur voor zijn stukken verwijderd.

Waar de journalist nu is, blijft onduidelijk. De Saudische consul-generaal Mohammed al-Otaibi gaf journalisten een tour van het gebouw. Al Jazeera bracht een bericht dat het lichaam van Khashoggi in Afghanistan gevonden zou zijn, maar dat bleek niet te kloppen.

Al-Otaibi zegt dat ook Saudi-Arabië wil weten waar de journalist nu is. Het Turkse Openbaar Ministerie in Istanbul heeft een zaak geopend rond de verdwijning. De Turkse regering zegt dat er geen beeldmateriaal is waarop te zien is dat Khashoggi het consulaat weer verlaat. De camerabeelden zijn niet openbaar gemaakt.

Volgens de Washington Post leidt Kashoggi’s verdwijning tot onrust onder andere Arabische politieke vluchtelingen, van wie een deel in Turkije woont en zich daar veilig achtten.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.