Turkse autoriteiten over verdwenen journalist: ‘Kashoggi in consulaat vermoord’

Het mysterie rond de verdwenen Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft een donkere wending genomen. Volgens de Turkse autoriteiten is Khashoggi in het Saudische consulaat vermoord en in stukken afgevoerd. Een speciaal team zou volgens hen vanuit Saudi-Arabië naar Turkije zijn gereisd om de journalist te doden. De Saudische regering houdt vol dat Khashoggi het consulaat gewoon heeft verlaten.
Khashoggi was in Instanbul om op het consulaat papierwerk te regelen voor een aanstaand huwelijk. Zijn verloofde wachtte tevergeefs buiten het consulaat op zijn terugkeer.
Khashoggi verliet enkele jaren terug Saudi-Arabië uit vrees te worden opgepakt voor zijn kritische houding. Hij woont nu in Washington en schrijft onder meer voor de Washington Post.
Chef Opinie Fred Hiatt van de Washington Post maakt zich ernstige zorgen over het lot van Khashoggi: “Als de berichten over Jamals moord waarheid blijken, is dat een monsterlijke en onbegrijpelijke daad. Jamal was, of zoals we hopen is een moedige journalist, die schrijft uit liefde voor zijn land en een diep geloof in menselijke waardigheid en vrijheid.”
De Washington Post publiceerde in de krant en online een witte pagina waar Khashoggi’s column had moeten staan. Ook werd de betaalmuur voor zijn stukken verwijderd.
Waar de journalist nu is, blijft onduidelijk. De Saudische consul-generaal Mohammed al-Otaibi gaf journalisten een tour van het gebouw. Al Jazeera bracht een bericht dat het lichaam van Khashoggi in Afghanistan gevonden zou zijn, maar dat bleek niet te kloppen.
Al-Otaibi zegt dat ook Saudi-Arabië wil weten waar de journalist nu is. Het Turkse Openbaar Ministerie in Istanbul heeft een zaak geopend rond de verdwijning. De Turkse regering zegt dat er geen beeldmateriaal is waarop te zien is dat Khashoggi het consulaat weer verlaat. De camerabeelden zijn niet openbaar gemaakt.
Volgens de Washington Post leidt Kashoggi’s verdwijning tot onrust onder andere Arabische politieke vluchtelingen, van wie een deel in Turkije woont en zich daar veilig achtten.
Praat mee