persveilig seminar

— donderdag 30 januari 2020, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis wil kunnen schrappen in boek voormalig veiligheidsadviseur Bolton

Mei 2019: John Bolton staat de pers te woord buiten het Witte Huis. Vier maanden later ontsloeg Trump hem. | DPA

John Bolton, voormalig veiligheidsadviseur bij het Witte Huis, heeft een memoire geschreven en een proefdruk gestuurd aan het zogeheten National Security Council. Het Witte Huis zegt dat het boek in deze vorm niet gepubliceerd mag worden, omdat de inhoud de staatsveiligheid in gevaar kan brengen. Laatste wijziging: 30 januari 2020, 11:17

Bolton zou tot aan zijn ontslag in september 2019 minutieus hebben bijgehouden wat er elke dag is voorgevallen. Het boek The Room Where It Happened: A White House Memoir bevat daarmee een on the record beschrijving van herinneringen, versus het omstreden anonieme ‘verzetsboek’ dat vorig jaar verscheen.

In een reactie op het verbod bepaalde informatie te onthullen heeft Boltons advocaat de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad geschreven dat “niets in het boek in alle redelijkheid geheim kan worden geacht”. Hij wijst er op dat de kans groot is dat Bolton wordt opgeroepen om te getuigen in het lopende impeachment-proces tegen president Trump.

“Als hij daadwerkelijk wordt opgeroepen om te getuigen, lijkt het zeker dat hij vragen krijgt die handelen over het hoofdstuk op welke wijze hij betrokken was bij Oekraïne. Aangezien ambassadeur Bolton mogelijk al volgende week wordt opgeroepen, is het van groot belang dat we de conclusies van uw beoordeling van dat hoofdstuk ontvangen.”

Een verbod op (delen van) een boek met een beroep op de staatsveiligheid is niet uniek. De uitgever van de memoires van klokkenluider Edward Snowden kreeg eenzelfde tik op de vingers.

In mijn recensie voor Villamedia noemde ik Snowdens boek ‘Onuitwisbaar’ vorig jaar een openhartig verslag van een bedachtzame klokkenluider.

In een tirade op Twitter noemde president Trump zijn voormalig adviseur een blunderende mislukking, die hem voor een baantje smeekte. “Werkelijk, als ik naar hem had geluisterd zaten we onderhand in Wereldoorlog Zes”, aldus Trump. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Witte Huis Trump John Bolton

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.