PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 18 september 2019, 12:48 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Staten klagen uitgever Snowden-memoires aan

EPA

De Verenigde Staten hebben uitgeverij Henry Holt and Company aangeklaagd om te voorkomen dat klokkenluider Edward Snowden iets verdient aan de deze week verschenen memoires Permanent Record. Laatste wijziging: 18 september 2019, 12:49

Volgens de aanklacht heeft Snowden verzuimd zijn boek vooraf ter inzage aan te bieden en is hij daarmee in overtreding wat betreft non-disclosure agreements die hij rond zijn werk voor inlichtingendienst NSA was aangegaan.

Assistent-procureur generaal Jody Hunt zegt dat het ministerie van Justitie met de aanklacht bewijst dat het “inbreuken op het publiekelijk gesteld vertrouwen” niet tolereert. “We zullen niet toestaan dat individuen zich verrijken ten koste van de Verenigde Staten, zonder aan hun verplichtingen rond inzage vooraf te voldoen”, aldus Hunt.

De aanklacht is er niet op gericht om het boek uit de handel te laten nemen, aldus het ministerie. Het Streisand-effect van de aanklacht heeft Permanent Record in het Engelstalige gebied al naar plaats één gelanceerd. (De Amerikaanse zangeres probeerde publicatie van foto’s van haar woning aan de Californische kust juridisch te onderdrukken, wat uiteindelijk tot veel meer aandacht voor haar huis leidde, red.)

In Nederland heet zijn boek ‘Onuitwisbaar’ en wordt het door uitgeverij Balans uitgegeven. Eerste recensies van het boek zijn lovend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.