noodfonds

— woensdag 5 september 2018, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Woodward-boek ‘Fear’ beschrijft volstrekt disfunctioneel Witte Huis

EPA

Het Witte Huis is op oorlogspad: van Washington Post-journalist Bob Woodward komt op 11 september aanstaande het boek 'Fear' uit, een nieuw brisant boek over het Witte Huis onder Trump. De titel verwijst naar een uitspraak van de president dat volgens hem echte macht alleen middels angst wordt bereikt. Het boek hangt van verzinsels aan elkaar, aldus het Witte Huis.

Dat werd ook gezegd over het boek ‘Fire and Fury’ van journalist Michael Wolff. Trump zinspeelde na het verschijnen ervan op een herziening van Amerikaanse smaadwetgeving, dat volgens hem een schijnvertoning zou zijn.

Woodward behandelt in het boek bovenal belangrijke momenten in het Trump-presidentschap, zoals zijn reactie op een chemische aanval in Syrië en de inmiddels alweer bekoelde toenadering tot Noord-Korea. Details over de werksfeer binnen het Witte Huis (indachtig de titel) trekken echter de meeste aandacht.

Zo zou Trump herhaaldelijk hebben opgeroepen om de Syrische dictator Assad te laten vermoorden, hetgeen door zijn stafmedewerkers is genegeerd. Dat werd omgebogen tot een conventionele raketaanval op een Syrische legerbasis.

Verder worden documenten waar Trump impulsief op reageert, zoals het opzeggen van een belangrijk handelsverdrag met Zuid-Korea, simpelweg van zijn bureau gehaald. “Trump merkte niet dat het was verdwenen”, aldus de Washington Post - dat gisteren een voorpublicatie besprak.

Pas toen het manuscript van ‘Fear’ al was afgerond, nam Trump op 14 augustus contact op met de journalist dat hij tóch een interview wilde geven. Dat het nooit tot een interview is gekomen terwijl Woodward nog aan het boek werkte, zou Trump inmiddels vooral zijn adviseur Kellyanne Conway nadragen.

Voormalig Witte Huis-perschef Ari Fleischer stelt op Twitter dat hij in het verleden regelmatig doelwit van Woodwards berichtgeving is geweest, maar dat de journalist niet aan verzinsels doet. Als het in het boek staat, heeft iemand hem dat verteld, aldus Fleischer. Als iemand op basis van anonimiteit kan spreken, stelt de oud-perschef, zijn mensen nu eenmaal loslippiger.

Woodward schrijft verder dat het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller de president ongerust maakt. Trump wilde zelf getuigen, maar faalde tijdens een speciaal opgezette sessie met advocaat John Dowd, die de rol van Mueller speelde. Dowd stapte later op, omdat hij niet verantwoordelijk wilde zijn voor een eventueel debacle. De New York Times meldt vandaag dat Trump enkel schriftelijk vragen van Mueller zal beantwoorden.

Trump herhaalde op Twitter zijn oproep om strengere smaadwetgeving:

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.