basis naar compleet

— dinsdag 16 juni 2020, 10:29 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis dreigt met juridische stappen tegen memoires John Bolton

Voormalig veiligheidsadviseur John Bolton | Philip Bermingham / Simon & Schuster

Nu de verschijningsdatum van de memoires van Trumps voormalige veiligheidsadviseur John Bolton nadert, herhaalt de Amerikaanse regering dat publicatie de nationale veiligheid schaadt en Bolton door publicatie mogelijk de wet overtreedt. Laatste wijziging: 17 juni 2020, 13:45

Begin dit jaar legde Bolton een proefdruk voor aan het zogeheten National Security Council. Het boek moest aangepast worden, stelde het Witte Huis toen.

Boltons advocaat vond begin dit jaar dat “niets in het boek in alle redelijkheid geheim kan worden geacht”. Bolton zou tot aan zijn ontslag in september 2019 minutieus hebben bijgehouden wat er elke dag is voorgevallen. Het boek schetst een onflatteus beeld schetsen van een chaotisch Witte Huis onder een wispelturige president die zijn eigen regeringsapparaat wantrouwt.

Persbureau AP meldt dat Trump een juridische strijd wil voeren, als The Room Where It Happened: A White House Memoir deze maand uitkomt zonder wijzigingen. Bolton heeft dan “criminele problemen”, aldus de president. Trump zegt dat, in zijn visie, élk gesprek met hem per definitie onder uiterste geheimhouding valt.

Het verplichte onderzoek of de memoires geen geheimen bevat zou nog niet zijn afgerond, stelt justitieminister William Barr. Volgens Barr zou publicatie op dit moment strafbaar zijn. Boltons advocaat zegt dat er al veel werk is verzet om te verzekeren dat het boek geen staatsgeheimen bevat.

Uitgever Simon & Schuster stelt dat het boek op 23 juni uitkomt, na maanden uitstel.

UPDATE Dinsdagavond heeft de Trump-regering daadwerkelijk stappen gezet en heeft Bolton aangeklaagd in een poging publicatie van het boek te voorkomen. In een klacht van 27 pagina’s wordt onder meer het feit dat er nog geheimen in het manuscript staan genoemd, alsook de geheimhoudingsverplichtingen die Bolton heeft getekend toen hij veiligheidsadviseur werd.

Bekijk meer van

Witte Huis Trump John Bolton

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.