Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 16 oktober 2019, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis intern op jacht naar klokkenluider Oekraïne-gesprek

De Amerikaanse president Trump, voorafgaand aan een persconferentie | Jonathan Ernst / Reuters

Het Witte Huis is intern hard op zoek naar de klokkenluider die een officiële klacht indiende over het inmiddels beruchte telefoongesprek tussen president Trump en zijn Oekraïense collega Zelensky.

In dat gesprek vroeg Trump om hulp bij het nagaan van de gangen presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter, die voor een lokaal gasbedrijf werkte. Zulke informatie kan hem van pas komen in de komende verkiezingsstrijd. De Amerikaanse grondwet verbiedt echter verzoeken voor persoonlijk gewin.

Trump ontkent dat hij iets fout deed, maar details van het gesprek verdwenen in een speciale, zwaar beveiligde server. Een bewerkte transcriptie werd later door het Witte Huis zelf vrijgegeven.

Het alarmsignaal van de klokkenluider leidt echter tot een onderzoek en mogelijk een afzettingsprocedure, de impeachment. Trump eiste onlangs een ontmoeting met de klokkenluider.

De New York Times belicht in een lang artikel hoe de onthulling van de klokkenluider zowel de jacht op het lek heeft geopend, als een pogingen onder Witte Huis-medewerkers om zich van het omstreden telefoongesprek te distantiëren. Het is niet ongebruikelijk dat veel mensen met presidentiële telefoongesprekken meeluisteren.

De krant merkt op dat er geen limiet was gesteld aan het aantal beambten dat bij het Oekraïne-gesprek mocht meeluisteren. De klokkenluider, waarvan alleen bekend is dat hij bij inlichtingendienst CIA werkt, nam in zijn klacht de zorgen over het ontbreken van zo’n limiet mee. Meer bij de New York Times

Bekijk meer van

Trump Oekraïne

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.