word studentlid

— zondag 4 februari 2024, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Nederland gaat Moskou aanspreken op aanhouding NOS-journalisten

Nederland gaat Moskou aanspreken op aanhouding NOS-journalisten
Demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot - © ANP Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Nederland gaat de Russische autoriteiten aanspreken op de arrestatie van een cameraman en een journalist van de NOS in Moskou. Die actie kan niet zonder antwoord van Nederland blijven, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot tegen het ANP. Welke vorm de Nederlandse reprimande krijgt, kon de bewindsvrouw nog niet zeggen. Laatste wijziging: 4 februari 2024, 11:55

Bruins Slot noemt het “heel zorgelijk dat ze opgepakt zijn”. Haar ministerie heeft nauw contact met de NOS. “Gelukkig zijn ze vrij snel vrijgelaten”, aldus de bewindsvrouw in Brussel, waar ze bijeen was met haar collega’s van de andere EU-landen. “Maar je moet als journalist gewoon goed je werk kunnen doen. Zonder dat je het gevaar hebt dat je in de gevangenis terechtkomt.”

In totaal zouden ruim twintig journalisten zijn aangehouden die verslag deden van een demonstratie op het Rode Plein in de Russische hoofdstad. Vrouwen van militairen gingen de straat op om te eisen dat hun partners terugkeren van het front in Oekraïne. Onder de aangehouden journalisten zijn onder anderen buitenlandse verslaggevers van het Franse persbureau AFP en het Duitse blad Der Spiegel.

Over de vrijheid van journalisten om verslag te doen zijn gewoon duidelijke internationale regels, benadrukt Bruins Slot. Ook Rusland moet zich daaraan houden.

De minister heeft een “diplomatieke gereedschapskist” om als reactie in te zetten. Zo zou ze de Russische ambassadeur bij zich kunnen roepen om de Nederlandse verontwaardiging over te brengen of Nederlandse diplomaten in Moskou met die boodschap op pad kunnen sturen. “Maar het is ook goed gebruik dat ik van tevoren daar nooit te veel over zeg.”

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne NOS

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.