— dinsdag 28 juli 2015, 17:32 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis gunt Snowden geen gratie

Greenwald / Poitras

Het Witte Huis heeft na twee jaar uitstel toch nog gereageerd op een door ruim 160 duizend Amerikanen gesteunde oproep om klokkenluider Edward Snowden gratie te verlenen. De regering Obama weigert zo'n gratieverzoek. Bij de eerste verjaardag van de petitie was er al onvrede over het feit dat het Witte Huis dit gevoelige onderwerp voor zich uit schoof. Dat het antwoord na twee jaar alsnog 'nee' is, zal de ondertekenaars teleurstellen. Uitgave First Look stelt dat in de toelichting op het besluit het Witte Huis zich bedient van argumenten die de hardliners binnen de Amerikaanse overheid ook al gebruiken: Snowden heeft de Amerikaanse staatsveiligheid in gevaar gebracht en had zijn zorgen over de verzamelwoede van inlichtingendiensten op een andere manier moeten uiten. Laatste wijziging: 28 juli 2015, 17:39

Obama-adviseur Lisa Monaco noemde het besluit van Snowden om gegevens te stelen en te lekken (een proces dat via derden verliep) “een gevaarlijke keuze” waarvan hij de gevolgen in de Verenigde Staten zou moeten ondergaan. Snowden zou om die gevolgen te ontlopen “zich niet moeten verschuilen achter een autoritair regime”, schrijft Monaco. Snowden woont sinds zijn onthullingen in Rusland.

Journalist Glenn Greenwald stelt dat Snowden zich wel in Amerika wil melden voor een rechtszaak, maar dat hij onder huidige anti-spionagewetgeving niet in het openbaar kan verdedigen. Meer bij het Witte Huis

Bekijk meer van

Edward Snowden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.