data als kans

— maandag 10 februari 2014, 13:47

Plasterk heeft spijt van stelligheid

In de aanloop naar het Kamerdebat op dinsdag heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) antwoord gegeven op tientallen Kamervragen die hem vooraf zijn gesteld. De brief geeft niet overal antwoord op en verwijst intern regelmatig naar eerder gegeven antwoorden. Plasterk is stellig dat onder de meta-data over telefoongesprekken, sms-verkeer en faxen - met herkomst en/of bestemming in het buitenland - geen Nederlandse telefoonnummers zitten. Die zijn volgens de minister verwijderd voor de informatie (over 1,8 miljoen gebeurtenissen) met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gedeeld. Op 22 november vorig jaar was duidelijk dat de informatie door de eigen Nationale Sigint Organisatie (NSO) was verzameld en gedeeld. De data bevat informatie over het telefoonnummer van de beller en de ontvanger en datum en tijdsduur van het gevoerde gesprek. Uit staatsbelang werd toen besloten de Kamer niet in te lichten over de zaak, noch in het openbaar in te gaan op de handelswijze van de inlichtingendiensten. Een civiele procedure die werd gestart tegen Plasterk, maakte het echter noodzakelijk toch publiekelijk te reageren. Laatste wijziging: 29 september 2014, 19:06

De aangekondigde procedure creërde in januari ‘een nieuw toetsmoment’, aldus de minister: “De vordering van eisers heeft immers verstrekkende consequenties voor onze veiligheidspositie omdat een deel van de eisen, indien door de rechter toegekend, een zeer grote schade zou doen aan het succes van de operaties van de diensten, zoals de eis beperkingen op te leggen aan het verkrijgen en gebruiken van gegevens van buitenlandse diensten.”

De wijze waarop in de media werd gespeculeerd over de verzamelde gegevens (afgeluisterde gesprekken versus enkel gegevens óver gesprekken) bracht de minister ertoe in de media op te treden. Als deze speculaties ‘onweersproken’ bleven, zouden ze ‘voor waar’ kunnen worden aangenomen, stelt de minister. Op de stellige uitspraken van Plasterk tijdens diverse tv-optredens, dat Nederland niet betrokken was bij de data-verzameling, is veel kritiek. “Terugkijkend hierop vindt de minister dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten”, is de sobere constatering.

De volledige brief op Rijksoverheid.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.