Jodal

— dinsdag 20 januari 2015, 09:25 | 0 reacties, praat mee

GCHQ onderschept mails journalisten

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft e-mails van en naar journalisten bij internationale media onderschept, bewaard en gepubliceerd op het intranet van de GCHQ. Dat meldt The Guardian op basis van nieuwe documenten van de Amerikaanse NSA-klokkenluider Edward Snowden. De GCHQ onderschepte e-mails van journalisten van onder andere de BBC, Reuters, The Guardian, The New York Times, Le Monde, The Sun, NBC en de Washington Post. De e-mails variëren van persberichten aan media tot onderlinge communicatie tussen journalisten over potentiële verhalen. De e-mails werden onderschept als onderdeel van een "oefening". Ook worden onderzoeksjournalisten als "een bedreiging" voor de geheime diensten gezien, samen met terroristen en hackers, zo blijkt uit de documenten. Laatste wijziging: 20 januari 2015, 09:36

Meer dan honderd journalisten, waaronder velen van de internationale media die door de GCHQ zijn afgetapt, hebben een open brief aan de Britse premier David Cameron gestuurd om te protesteren tegen het afluisteren van hun communicatie.

Na de aanslagen in Parijs wil Cameron het bij wet mogelijk maken om communicatie die niet door de Britse inlichtingendiensten kan worden uitgelezen aan banden te leggen. Volgens de journalisten gaat dit tegen de persvrijheid in.

Bekijk meer van

GCHQ Edward Snowden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.