persveilig seminar

— woensdag 28 juli 2021, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland heft persvereniging Press Club Belarus op

Press Club Belarus zegt dat het de activiteiten online zal voortzetten.

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben de Press Club Belarus opgeheven. De organisatie verzorgde onder meer trainingen en bood netwerkmogelijkheden voor journalisten. Volgens de autoriteiten is de persvereniging betrokken bij belastingfraude. Laatste wijziging: 28 juli 2021, 09:12

In december 2020 werden bij een inval vier medewerkers opgepakt; onder meer oprichter Yulia Slutkaja zit nog gevangen in afwachting van behandeling van de zaak. De kantoren werden verzegeld en de organisatie is nu vooral online actief.

Ondertussen wordt de officiële Wit-Russische journalistenverengiging BAJ met opheffing bedreigd in een Kafkaëske klucht: justitie wil documenten zien waar BAJ niet bij kan, omdat justitie bij een eerdere inval de BAJ-kantoren heeft verzegeld. “We hebben niet eens een overzicht wat bij invallen in BAJ-burelen werd meegenomen”, aldus de BAJ.

De opheffing van Press Club Belarus is onderdeel van acties van de autoriteiten tegen een brede waaier aan ngo’s en belangenverenigingen. Onder de met sluiting bedreigde organisaties zijn kunstinstellingen, gehandicaptenverenigingen, mensenrechtenorganisaties en instellingen gespecialiseerd in internationale betrekkingen.

In een korte verklaring op de website over de opheffing stelt de Press Club Belarus dat het ondanks de arrestaties van collega’s en geblokkeerde rekeningen online actief zal blijven.

Bekijk meer van

Wit-Rusland BAJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.