— maandag 26 juli 2021, 10:52 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland bedreigt journalistenvereniging BAJ met opheffing

Februari 2021: onherkenbare agenten verlaten het BAJ-kantoor in Minsk met apparatuur en documenten. Half juli werd het kantoor nogmaals bezocht en verzegeld. Belangrijke documenten werden zo onbereikbaar. | AFP

De Wit-Russische journalistenvereniging BAJ wordt met opheffing bedreigd. De autoriteiten stellen dat de vakvereniging met ruim 1200 leden geen geldige oprichtings-, statutaire en huurdocumenten kan laten zien. BAJ zegt dat de documenten bestaan, maar hun kantoren bij eerdere invallen zijn verzegeld. Laatste wijziging: 26 juli 2021, 10:57

Op 21 juli heeft het ministerie van Justitie een rechtszaak aangespannen om tot opheffing van BAJ te komen, vanwege het ‘in gebreke blijven’ rond de documenten, waar het een week eerder om had gevraagd. De verzegeling van kantoren maakt toegang tot de stukken praktisch onmogelijk, aldus BAJ.

“De organisatie heeft geen toegang tot oprichtingsdocumenten en huurcontracten die in de officiële waarschuwing zijn genoemd. We hebben niet eens een overzicht wat bij invallen in BAJ-burelen werd meegenomen”, aldus de BAJ in een verklaring. De journalistenvereniging zegt tot het eind te zullen vechten voor het eigen behoud.

De bedreiging van het voortbestaan van BAJ is onderdeel van recente acties van de autoriteiten tegen een brede waaier aan ngo’s en belangenverenigingen. Onder de met sluiting bedreigde organisaties zijn kunstinstellingen, gehandicaptenverenigingen, mensenrechtenorganisaties en instellingen gespecialiseerd in internationale betrekkingen.

Volgens BAJ is duidelijk dat de brief van Justitie pas op 13 juli is verstuurd. Een dag later werd het BAJ-kantoor in Minsk na een inval verzegeld. BAJ heeft autoriteiten meegedeeld dat de gevraagde stukken daar liggen opgeslagen en de organisatie in principe eenvoudig aan het informatieverzoek kan voldoen.

BAJ-secreratis Barys Harecki zegt dat de journalistenverenging ook na een eventuele verlies van de juridische status doorgaat met het verdedigen van collega’s. Meer bij BAJ

Bekijk meer van

Wit-Rusland BAJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.